Kadınlar, şiddete karşı yürüdü


Şişli'de toplanan İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği üyeleri, Muğla'da geçtiğimiz günlerde 18 yaşındaki Cansu Kaya'nın öldürülmesiyle tekrar gündeme gelen kadın cinayetlerini protesto etti. Eylemciler, Anayasa Mahkemesi'nin dini nikahın ancak resmi nikahtan sonra yapılabileceğine ilişkin yasayı iptal etmesini istedi.

Öğle saatlerinde Halaskargazi Caddesi üzerinde bulunan Atatürk Evi önünde toplanan grup, ellerinde 'Evlilik yaşı uygulansın, çocuk gelin olmasın', 'Medeni kanuna sahip çıkıyorum yürüyüşü', 'Kadınlarını geri bırakan milletler geri kalmaya mahkumdur' şeklinde pankart ve dövizlerle sloganlar eşliğinde Cevahir Alışveriş Merkezi'ne yürüdü. Burada kurulan platformda şarkılar söyleyen gruba, Şişli Belediyesi Başkanı Hayri İnönü de destek verdi. Bir süre burada slogan atan grup açıklama yaptı.

Kadın hakları konusunda TBMM'ye sunmak üzere başlattıkları imza kampanyasının 1,5 milyona ulaştığını söyleyen Avukat Nazan Moroğlu, "Kadının ne yazık ki yaşam hakkı bile korunmuyor. Özgecanlara, Cansulara, kadınlara karşı vahşet durmuyor. Bugün buraya kadınlara yönelik vahşete dur demek için geldik. Bugün kadını birey olarak görmeyen zihniyete dur demek için buradayız." şeklinde konuştu.

"Haklarımıza, Medeni Kanunumuza sahip çıktığımızı göstermek için buradayız." diyen Moroğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Şimdi şunları istiyoruz: Evlilik yaşı uygulansın, çocuk gelinler olmasın. Resmi nikah olmadan imam nikahı adı altındaki evliliğe hayır diyoruz. Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararını bunu reddettiğimizi haykırmak için buradayız. Sorunlara bakalım, 2 milyon 2 yüz bin kadın 2015 yılında okuma yazma bilmiyor. Bu vahim duruma gözlerini kapatanlar tabi ki diğer sorunları görmezden geldiler. Birde 4+4+4 kesintili eğitim ile kız çocuklarının ilk dörtten sonra okula devamları adeta engellenmiş oldu. 2 yüz otuz 5 bin kız çocuğu son yılda birinci dörtten sonra çocuk gelin oldu."

Şişli Belediye Başkanı Hayri İnönü ise, "Kimi zaman kadın haklarına engeller bile çıkarılıyor, kimi zaman da istenmeyen geriye gidişler yaşanabiliyor. Ne mutlu ki kadınlarımız kendi inisiyatiflerini oluşturmakta başarılı oluyor ve sivil toplum örgütleri vasıtasıyla haklarını arıyorlar. İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği'nin bu geriye gidişe dur demek amacıyla başlattığı medeni kanunuma sahip çıkıyorum imza kampanyasındaki başarılarını kutluyoruz. Sanıyorum bir milyondan daha fazla oy topladınız. Sizlerin her zaman yanınızdayız ne yazık ki eşim burada yok onlara da selam söylüyorum." ifadelerini kullandı.
CİHAN
<< Önceki Haber Kadınlar, şiddete karşı yürüdü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER