Kamu kurumlarında ilk kapalı alan yönlendirme sistemi İzmir'de başlıyor

Kamu kurumlarında ilk kapalı alan yönlendirme sistemi İzmir'de başlıyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Türkiye'deki kamu kurumları arasında görme ve işitme engellilere yönelik ilk kapalı alan yönlendirme sistemini hayata geçiriyor. Akıllı telefonlar üzerinden çalışan ve engellilere büyük kolaylık sağlayan uygulama, 1 Kasım 2015'te başlayacak.

"Engelli Dostu Belediye" unvanı taşıyan İzmir Büyükşehir'in odalar, sivil toplum kuruluşları ve üniversitelerin katılımıyla düzenlendiği çalıştay sonucunda ortaya çıkan proje, kamu kurumları arasında ilk olma özelliğini taşıyor. İzmir Kalkınma Ajansı işbirliğinde hayata geçirilen "WizmirNET" projesinin ikinci ayağı olan sistem, özellikle görme ve işitme engellilerin hayatını kolaylaştıracak. Akıllı telefonlar üzerinde çalışan sistem, ilk etapta Büyükşehir Belediyesi hizmet binası ve Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezi'nde (AASSM) uygulamaya alınacak. Altyapı çalışmaları tamamlanan sistem, deneme aşamalarının ardından 1 Kasım'da hizmete girecek.

Proje, başlangıç aşamasında görme ve işitme engellilerin, sistemin kurulduğu bölgelerde istedikleri noktalara kolaylıkla ulaşımını sağlamak için düşünülse de aslında bütün İzmirlilerin faydalanabileceği, çok özellikli bir sistem olarak tasarlandı. Belediye hizmet binası ve AASSM'ye yerleştirilen, "ibeacon" adı verilen cihazlar yardımıyla çalışan sistem, bluetooth teknolojisini kullanıyor. İki binadaki bütün bölümlere, 450'den fazla ibeacon yerleştirildi. Akıllı telefonlar üzerinde çalışan uygulamada, özel kat planları ve birim odaları için harita oluşturuldu. Kullanıcılar, sistemden sesli ya da yazılı olarak nokta seçtikten sonra uygulamanın içinde yer alan harita üzerinden, yine sesli ve görüntülü yönlendirmeyle kolay bir şekilde ulaşabiliyor. İşitme engelliler görütülü uyarıları ve zemin haritasını görebiliyorken görme engelliler de sesli yönlendirme kısmından yararlanıyor. Büyükşehir Belediyesi birimlerinin hizmetleriyle ilgili bilgiler de uygulama üzerinden kullanıcıya aktarılıyor.
Uygulamanın içerisinde yer alan önemli özelliklerden biri de acil yardım düğmesi. Doğrudan Hemşehri İletişim Merkezi'yle bağlantılı olan bu düğmeye basıldığında, kullanıcının yeri uygulamadan belirlenip hızlı bir şekilde ihtiyacına çözüm bulunuyor.Kamu-kurumlarinda-ilk-kapali-alan-yonlendirme-sistemi-Izmirde-basliyor-1900186.htm'> CİHAN
<< Önceki Haber Kamu kurumlarında ilk kapalı alan yönlendirme sistemi... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER