“Karar tehlikeli, AB acilen göreve”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Hizmet Hareketi’ni Milli Güvenlik Kurulu ve Bakanlar Kurulu kararıyla ‘terör örgütü’ ilan etme girişimine ABD ve AB Komisyonu’nun ardından Avrupa Parlamentosu’nun (AP) üç grubundan da sert tepki geldi.

Avrupa Birliği'nden nefret operasyonu hakkında önemli açıklama

Video: Arşiv


Renate Sommer : Erdoğan Türkiye’yi AB’den uzaklaştırdı 

AP’nin en büyük grubu Hristiyan Demokratlar’ın (EPP) gölge Türkiye raportörü Renate Sommer, Hizmet Hareketi’nin mahkeme kararı olmaksızın terörist ilan edilmesini ‘bütün AB değerleri ile temel hak ve hürriyetlere’ aykırı bulduğunu açıkladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Türkiye’yi hızla AB’den uzaklaştırdığına işaret eden Sommer, “Hizmet Hareketi’nin MGK tarafından terör örgütleri listesine konması iktidarın muhalefeti ve eleştirel sesleri susturmak için neleri göze alabileceğini net bir şekilde göstermiştir.” dedi.

AP’nin Türkiye’deki anti-demokratik gelişmeleri büyük endişeyle takip ettiğini vurgulayan Sommer, “Türk Cumhurbaşkanı ve hükümetinin bu otoriter tavırlarına AP’deki bütün gruplar seslerini yükseltecektir.” ifadelerini kullandı.

Rebecca Harms : Karar tehlikeli, AB acilen göreve  

AP Yeşiller Grubu Eşbaşkanı Rebecca Harms, MGK’nın Hizmet Hareketi’ni ‘terör örgütü’ ilan etmesini çok tehlikeli bir karar olarak nitelendirerek AB’yi acilen göreve çağırdı. Harms, bundan böyle Erdoğan’ı eleştiren herkesin ve her grubun mahkeme kararı olmaksızın terörist ilan edilebileceği uyarısında bulundu.

Harms, Erdoğan’ın gücünü arttırmaya devam ettiğini, bir çok muhalif milletvekilinin dokunulmazlığını kaldırdıktan sonra eski müttefiki Hizmet Hareketi’ne daha güçlü baskı uyguladığını vurguladı.

“Erdoğan, herhangi bir mahkeme kararı olmadan Hizmet Hareketi’ni terör örgütleri listesine koyarak hukukun üstünlüğü ilkesini bilinçli şekilde ihlal ettiğini bir defa daha göstermiştir.” diyen Harms, muhaliflerin de terörist ilan edilebileceğini kaydetti.

Syed Kamall : Hürriyetler erozyona uğruyor  

AKP’nin kardeş partisi Avrupalı Muhafazakarlar ve Reformcular (ECR), Hizmet Hareketi’nin MGK’da terörist ilan edilmesine tepki gösterdi. ECR Başkanı Syed Kamall, sağlam deliller olmadan bir çok kuruluşun terör örgütü ilan edilmesinden duyduğu endişenin arttığını söyledi.

ABD’nin Hizmet Hareketi’ni terörist olarak görmediğini açıkladığına dikkat çeken Kamall, “İktidar muhalifleri ile terör örgütleri arasında net bir fark var. Türk hükümetine muhalefeti terörist ilan etmek için terör etiketini istismar edip etmediğini sormamız gerekiyor.” dedi.

Türk hükümetini müttefik olarak gördüklerini ifade eden Kamall, “Endişeleri dile getirmek bazen dostlara düşer.” dedi. Kamall, Erdoğan idaresi altında hürriyetlerin ve demokrasinin erozyona uğramasından çok endişeli olduğunu vurguladı.

<< Önceki Haber “Karar tehlikeli, AB acilen göreve” Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER