Katalan lidere bağımsızlık referandumu sebebiyle dava açıldı


İspanya'ya bağlı Katalonya Özerk Yönetimi'nin Başkanı Artur Mas, 9 Kasım 2014'te düzenlenen bağımsızlı referandumu sebebiyle yargılanacak.

Katalonya Yüksek Mahkemesi (TSJC), 15 Ekim'de Artur Mas'ı ve 13 Ekim'de eski Başkan Yardımcısı Joana Ortega ve Eğitim Bakanı Irene Rigau'yu ifade vermeye çağırdı.

Savcıların geçen sene Kasım sonlarına doğru açtığı davada, Başkan Mas ve yardımcıları "itaatsizlik, görevi kötüye kullanma, yetki gaspı ve zimmetine para geçirmekle" suçlanıyor.

Yerel yönetim Başkanı Artur Mas, suçlu bulunması halinde 10 yıla kadar resmi görevlerden men ve 1 seneye kadar hapis cezası alabilir.

Ayrılıkçı lider Artur Mas, Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararına rağmen 9 Kasım 2014'te gönüllülerin desteğiyle sembolik bir referandum düzenlemişti. Oylamaya katılım yüzde 35 civarında olmuş ve 2 milyon 250 bin kişinin yüzde 80'i bağımsız devlet olmaya 'evet' demişti.

Bağımsızlık ısrarını sürdüren Başkan Mas, Katalonya'da Pazar günü yapılan parlamento seçimlerinde yüzde 39,57 oy almıştı. Seçimi bir çeşit halk oylamasına dönüştüren ayrılıkçılar, toplamda yüzde 47,8 oranında oy almış ve 135 sandalyeden 72'sini kazanmışlardı. CİHAN
<< Önceki Haber Katalan lidere bağımsızlık referandumu sebebiyle dava... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER