'Kaza geliyorum Der' projesi ile kazalara dikkat çektiler


Ereğli Meslek Yüksekokulu Deniz ve Liman İşletmeciliği 2. sınıf öğrencileri tarafından trafik kazaları ve trafik kurallarına dikkat çekmek amacıyla amfi tiyatroda proje düzenledi. Kazalı araçların içine ve dışına yerleştirilen öğrenciler ve afişlerle trafik kuralların önemine dikkat çekildi.

Bülent Ecevit Üniversitesi Ereğli Meslek Yüksekokulu, Deniz ve Liman İşletmeciliği Programı Son sınıf öğrencileri farklı bir sosyal sorumluluk projesine imza attı. Öğrenciler, trafik kazaları ve nedenlerine dikkat çekmek için amfi tiyatro alanını trafik simülasyon merkezine dönüştürdü. Etkinlikte, Türkiye'nin önde gelen sorunları arasında yer alan trafik kazalarına ve nedenlerine dikkat çekildi. Öğrenciler muhtemel bir trafik kazası sonrasında oluşan kaza sonrası görüntüyü kurguladı. Senaryoya göre, 3 otomobil ve 2 motosikletin karıştığı kaza bölgesinde araçların, yaralı ve ölen kişilerin durumu görsel unsurlar ve ses efektleriyle canlandırıldı. Gün boyu devam eden etkinlik kapsamında video gösterileriyle trafik kazalarının sebepleri ve çözüm önerilerine dikkat çekildi. Etkinlik çerçevesinde amfi tiyatro içerisindeki etkinlik alanına vatandaşları yönlendiren tabelalarda 'Emniyet kemeri kullanırsan 50 m', 'Emniyet kemeri takmazsan 40 m', 'Hız limitini aşarsan 30 m', 'Uykusuz yola çıkarsan 20m', 'Trafikte cep telefonuyla konuşursan 10 m' gibi ifadelerle, bu sebeplerin yol açtığı kazaların meydana getirdiği manzaralar sergilendi.

Hazırlanan proje ile ilgili olarak gazetecilere açıklamada bulunan proje ekibinden Mehmet Muhammet Irmak amaçlarının projeleri ile kazaların en aza indirilmesini hedeflediklerini kaydetti. Irmak, "Türkiye'nin en büyük kanayan yarası olan trafik kazalarını bir nebze de azaltmak için bu projeyi gerçekleştirdik. Bu proje ile trafik kazalarında ölüm ve yaralanma sayısını bir nebze azaltabilirsek ne mutlu bize." dedi.

Proje öğrencilerinden Hacı Arap Küçük ise konuşmasında "Bizim burada düzenlediğimiz tabelalarda yazılanları okuyan vatandaşlar alana geldiklerinde kazalı araçlarla karşılaşıyorlar. Eğer alkollü araç kullanır, ya da daha önce kullandıysa buraya geldiğinde kaza alanını görüyor. Bu da insanlara daha iyi mesaj olur niteliğinde düşündük." diye konuştu.

SİMÜLASYON ARACINDA KAZA YAPTILAR

Öğrencilerin yüksek hızın neden olduğu kazaları anlatabilmek için getirdiği simülasyon aracı da hem vatandaşlar hem de diğer öğrenciler tarafından denendi. Simülasyon aracını kullanan ve aşırı hız yaparak kavşağı dönemeyen İlhan Çetin isimli vatandaş "Gaza bastık, biraz fazla galiba. Önümüze de kavşak çıkınca kaza yaptık. Yapacak bir şey yok. Şu anda da hastanede tedavi görüyorum." dedi.

Simülasyon aracına binerek aşırı hız yapan ve önünde ki araca çarparak kaza yapan öğrencilerden Ali Aktaş da aşırı hızın iyi bir şey olmadığını ve her sürücünün mutlaka araçlarının bakımlarını zamanında yaptırması ve trafik kurallarına uyması gerektiğini söyledi. CİHAN
<< Önceki Haber 'Kaza geliyorum Der' projesi ile kazalara dikkat çektiler Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER