Kene tehlikesi bu yıl erken gelebilir


Türk Veteriner Hekimler Birliği Sakarya Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mustafa Yıldız, bu yıl havaların erken ısınmasıyla kene tehlikesinin erken başlayabileceği konusunda uyardı.

Yıldız, yaptığı açıklamada, mevsim geçişlerinin Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığına sebep olan kene ile mücadelenin tam zamanı olduğunu belirtti. İneklerin, kedi ve köpeklerin koruma amaçlı şimdiden ilaçlanması gerektiğini vurgulayan Yıldız, ahırların da keneye karşı ilaçlanması gerektiğinin altının çizdi. Yıldız, "Böyle yapıldığı taktirde yaz aylarında her yere, parklara, bahçelere açık alanları ilaçlamak gerekmez. Zaten bu ilaçlar keneden çok diğer canlıları ve yer altı sularımızı zehirliyor. Lokal önlemlerle kene tehlikesinin önüne geçilebilir. 5-6 ay etkili ilaçlar var bu konuda. İlaçlara keneler bulaşmadan başlamak bir avantajdır." dedi.

Piknik gibi açık alanların ilaçlanmaması gerektiğine dikkat çeken Yıldız, bunun yerine uzun kollu giysiler, paçaların çorap içerisine sokulması gibi kişisel önlemlerin yeterli olacağını dile getirdi. Piknik alanından geldikten sonra vücutta kene kontrolü yapılması gerektiğini anlatan Yıldız, "Kene saldırısına uğradıysak en yakın sağlık kuruluşuna başvurup kene ile ilgili müdahale talep etmeliyiz. Kendimiz keneyi çıkarmaya çalışmamalıyız." ifadelerini kullandı. CİHAN
<< Önceki Haber Kene tehlikesi bu yıl erken gelebilir Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER