Kılıçdaroğlu: Parlamento, bir hükümetin bir devleti nasıl soyduğuna şahit oldu


Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, bütçelerin önemine işaret ettiği konuşmasında, "Bu parlamento, bir hükümetin bir devleti nasıl soyduğuna şahit olmuştur." dedi.

2016 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı ile 2014 yılı Merkezi Yönetim Kesinhesap Kanunu Tasarısı görüşmeleri TBMM Genel Kurulu'nda bugün saat 14.00 sıralarında başladı.

Görüşmelerde sırasıyla AK Parti, CHP, MHP ve HDP grupları ile hükümet adına (hükümetin sunuş konuşması hariç) 60'ar dakika söz aldı.

Maliye Bakanı Naci Ağbal'ın sunumu ve AK Parti temsilcilerinin ardından bütçenin tümü üzerinden partisi adına görüşlerini aktarmak üzere 45. Bileşim 2. Oturumda kürsüye gelen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, öncelikle Hocalı katliamına değinip, CHP olarak her zaman Azerbaycan'ın yanında olacaklarını söyledi.

BÜTÇE KONUSU

Kılıçdaroğlu konuşmasının başında bütçelerin niye önemli olduğunu anlattı. Bütçelerin demokrasinin temel nirengi noktası olduğunu ifade eden CHP lideri, şunları kaydetti: "Doğan çocuk doğduğu andan itibaren vergi öder, millet vergi öder, toplayan hükümet nasıl harcanacağına karar veremez; TBMM'nin seçilmiş üyeleri verir. Buna biz 'bütçe hakkı', halkın hakkı diyoruz, onun için. Bütçeyi kesin hesap kanun ile birlikte ele alıyoruz. Bugüne kadar hükümete, parlamento bütçe yetkisi verildi. Ama bugüne kadar öngördüğü hedeflere ne kadar ulaşabildi onun da adı kesin hesaptır. Paraların nerelere harcandığı ikinci bir kanunla parlamentoya gelir. 78 milyon vergi ödüyoruz. Vatandaşın hakkı var. Ermenekli Recep ustanın, taşeron işçinin, mevsimlik işçinin, sınırlarımızı koruyan Mehmetçik'in hakkı vardır, sigortasız çalışanların hakkı vardı. Bütçeler bu kadar önemlidir. Bu kadar tartışmanın iktidar tarafından parlamentoya sokulması vahimdir. Parlamento bütçe hakkı budur. Bütçe hakkı asla devredilemez. Bu yetki millet adına parlamentoya verilmiştir." izahını yaptı.

Kemal Kılıçdaroğlu, Anayasa Mahkemesi'nin bütçe hakkı ile ilgili yaptığı tanıma dikkat çekti. Ödenek aktarımının kanunla yapıldığını hatırlatan Kılıçdaroğlu, şu rakamları paylaştı: "Yedek ödenek her bütçede olur. Olağanüstü bir durum çıkar hükümetin paraya ihtiyacı olur. Faciayı açıklıyorum size. 2012, yedek ödenek, yani bizim, bu parlamentonun verdiği yedek ödenek 665 milyon 250 bin lira. Peki gerçekleşen ne? 30 milyar 919 milyon lira. 45 kat. Parlamentonun iradesinin sıfırlandığı anlamına geliyor. Ne iradesi diyor kardeşim. 1 milyar koyarım, 5 milyar harcarım. Parlamentoyu at bir tarafa diyor."

CHP Genel Başkanı, bir yürütme organının parlamentonun iradesini nasıl ayaklar altına aldığını sordu ve "Bana hesap vermeyen bir çağdaş demokrasi gösterin. Bunlar bilmezler emin olun. 1330 kamu kurumunun kaçı denetlendi Sayıştay tarafından? Sadece 480'i. 850'si denetlenmedi. Buraya 2014'ün kesin hesabı geliyor, 850 kamu kurumu denetlenmemiş. Siz bu bütçeye evet demeye kendinizi hazırlıyor, ben bu parlamentonun iradesini yok sayıyorum, ister yerlerim ister yolsuzluk yaparlar o anlama geliyor. Bu parlamento bir hükümetin bir devleti nasıl soyduğuna şahit olmuştur. Kara bir lekedir. Keşke hep beraber üzerine gitseydik." açıklamasında bulundu.

CHP lideri Kılıçdaroğlu Başbakan Ahmet Davutoğlu'na sorduğu iki soru ve bunların cevabını vermesini istedi.
Kılıçdaroğlu, "İki soruya cevap bekliyorum. Özel polemik yapmayın. Ben vergi ödüyorum siz de ödüyorsunuz. Saray yapıyorsunuz ben vergisini ödeyen bir vatandaş olarak o sarayın maliyetin öğrenmek istiyorum." dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dönemin Başbakanı iken Liyba'ya gerçekleştirdiği bir ziyaret sırasında kendisine üstün hizmet ödülü ile birlikte verilen 250 bin doların hangi vakıf yada derneğe bağışlandığını öğrenmek istediğini ifade etti.

Sürecek...
CİHAN
<< Önceki Haber Kılıçdaroğlu: Parlamento, bir hükümetin bir devleti... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER