KOBİ'lerin internet satışlarında hızlı büyüme

Küçük ve orta ölçekli işletmelerin (KOBİ) internet üzerinden satışları yüzde 60 büyüyerek 500 milyon TL seviyesini aştı. KOBİ’lerin e-ticaret ile aldıkları sipariş sayısı da yüzde 45 artarak 2 milyonu geçti.

KOBİ'lerin internet satışlarında hızlı büyüme

E-ticaret yazılımları alanında faaliyette bulunan IdeaSoft, e-ticaret yapan KOBİ’lerin 2015 yılında gerçekleştirdikleri faaliyetlerden elde edilen verileri analiz etti. Şirketin, hizmet verdiği yaklaşık 5.300 KOBİ üzerinde yaptığı araştırmaya göre 2015 yılında Türkiye’de e-ticaret pazarı hızlı büyümesinin devam ettirdi. Bu durum rakamlara da net olarak yansıdı. E-ticarete her geçen gün daha çok alışan Türkiye’de 2015 yılında KOBİ’lerin e-ticaret alanında müşteri sayısı, mevcut müşteriler ve potansiyel müşteri adayları ile birlikte 3 milyon kişiyi geçti. Türkiye geneline bakıldığında siparişlerin yüzde 42,9’u Marmara Bölgesi'nden gelirken, onu yüzde 16,1 ile İç Anadolu ve yüzde 13,2 ile Ege takip etti. Günlük ortalama 45 binden fazla ürünün satıldığının belirlendiği araştırmada, e-ticaret sektöründe ayda 400 binden fazla yeni ürünün de satışa sunulduğu tespit edildi.

MOBİL SİPARİŞLER YÜZDE 420 ARTTI 

Akıllı telefonların yaygınlaşması ve mobil e-ticaret uygulamalarının öneminin artması, verilen siparişlerde mobil cihazların daha sık kullanılır olmasını sağladı. Araştırmada, 2015 yılında mobil cihazlardan gelen sipariş sayısının yüzde 420 arttığı ortaya çıktı. E-ticarete olan ilgi doğal olarak KOBİ’lerin sahip olduğu e-ticaret sitelerinin ziyaretçi sayılarını da olumlu yönde etkiledi. KOBİ’lerin e-ticaret sitelerinin ziyaretçi sayısı 2015’te yüzde 35 artarken, mobilde bu artış yüzde 125'e ulaştı. 

2015 yılında sepet ortalamasının 245 TL oldu. Bu da geçtiğimiz seneye oranla yüzde 10’luk bir artış anlamına geliyor. İnternetten alışverişte 100 TL altındaki siparişler için taksit tercihi yüzde 24. Ancak tutar 100 TL’nin üzerine çıkınca taksit tercihi yüzde 55'e çıkıyor. Kullanıcılar, e-ticarette büyük oranda kredi kartını tercih ediyor. Kartlı ödeme yüzde 71,5 ile açık ara lider. Kapıda ödeme yüzde 11,3 ile ikinci, havale ve EFT de yüzde 11,1 ile en çok tercih edilen üçüncü ödeme yöntemi. 

Söz konusu verileri değerlendiren IdeaSoft Genel Müdürü Seyhun Özkara, Türkiye'nin e-ticarete her geçen gün daha da ısındığını belirterek, tüketicilerin, profesyonel altyapılara sahip e-ticaret sitelerine güvenlerinin artması ve KOBİ’lerin e-ticareti yeni ve önemli bir gelir kaynağı olarak görmesiyle sektörün büyümeye devam edeceğini belirtti. Özkara, "Türkiye’de e-ticaret sektörünün büyümesi 2016’da da devam edecek. 2015’te KOBİ’ler e-ticaret üzerinden 500 milyon TL’yi aşan bir satış yaptı, 2016 yılında hedefimiz bunu 1 milyar TL’ye ulaştırmak. Bu hedefe ulaşmak için KOBİ’lerimize e-ticaret alanında gereken tüm desteği sunmaya devam edeceğiz." dedi. Şirket, 2015’te 6.300’den fazla kişiye ücretsiz e-ticaret eğitimi verdi. 
<< Önceki Haber KOBİ'lerin internet satışlarında hızlı büyüme Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER