Konya'da serbest bırakılan avukat: Tek bir delil yok

Dün Konya merkezli işadamları ve polislere yönelik yürütülen operasyonda gözaltına alınıp ifadesi alındıktan sonra serbest bırakılan Avukat Abidin Gürsoy, Konya Valiliği'nin operasyon hakkındaki açıklamasına sert tepki gösterdi.

Konya'da serbest bırakılan avukat: Tek bir delil yok

Avukat Gürsoy, Konya Valiliği'nin operasyon hakkında 'Fethullahçı Terör Örgütü' şeklinde yaptığı açıklama hakkında "Bir vali, doğrudan doğruya kendini hakim-savcı yerine koyarak, oluşmamış dosya hakkında kesin bir kanaat bildiremez. Hukuki haklarımızı kullanacağız." dedi. 

DOSYA BOŞ, İTHAMLAR SOYUT

Avukat Gürsoy, gözaltına alındığında, kendisine herhangi bir somut delil isnat edilemediğini vurgulayarak şunları söyledi: "Dosya tamamen boş bir dosya. Bizi 'Fethullah Terör Örgütü yöneticisi misiniz' diyerek gözaltına aldılar. Tabi bu benim için bir hakaret ve iftira niteliği taşıyor. Bir taraftan hamd olsun bir ayıbımız, insanları utandıracak bir davranışımız yok. Hırsızlık yapmadık, soysuzluk yapmadık, çalmadık çırpmadık. Ama buna rağmen kalkıp da suçsuz insanlara bu tür iftiralar atarak insanları birbirine düşürmenin, kamplaştırmanın hiçbir manası yok. Ben inanıyorum ki, aslında bu soruşturmayı yapanlar da böyle bir örgüt olmadığına kendileri de inanıyor ve biliyorlar. Belki, atmosferin ve konjonktürün getirdiği bir zorlama var. İnşallah bu cinnet hali en kısa zamanda geçer." dedi. 

'VALİ KENDİNİ HAKİM VE SAVCI YERİNE KOYAMAZ'

Operasyon hakkında, Konya Valiliği'nin yaptığı açıklamaya da sert tepki gösteren avukat Abidin Gürsoy, bir valinin kendini hakim ve savcı yerine koyarak açıklama yapamayacağını vurguladı. Avukat Gürsoy, şunları söyledi: "Vali, yürütme organında ilin temsilcisidir. Doğrudan doğruya kendini hakim savcı yerine koyarak oluşmamış dosya hakkında kesin kanaat bildirerek, "Kumpas kuran paralel yapıya operasyon yapıldı" diyor. Devletin önemli bir temsilcisi olan Vali, daha dikkatli açıklama yapmalıdır. Böyle 'pat' diye bir kanaat bildiremez. Biz bu soruşturmayla alakalı, ne kadar hukuksuzluk varsa tazminat davasına varıncaya kadar bunun hesabını soracağız. Olmayan uydurma bir terör örgütü ortaya konuyor, biz de onun yöneticisi oluyoruz! El vicdan ya! Terör örgütü oluşmasının şartları nedir? Üyelik nasıl olur? Bana somut olarak "Sen şunları yapmışsınız, bunu yapmışsınız, dolayısıyla terör örgütü üyesisiniz" diye sormuyorlar. Böyle bir soru yok bana sorulan. Dosyadaki gizlilik kararı kalkınca bu hukuksuzlukları herkesle paylaşacağız." 

'Algı operasyonu' kapsamında yapılan tüm hukuksuzlukların hukkuki karşılıklarının olacağını ve gerekirse tazminat davası açacaklarını vurgulayan Avukat Gürsoy sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Sayın vali beye sormak isterim, benim ne gibi bir kumpasım olur? Ben bir avukatım. Bu dosyanın içinde-dışında yokum. Ama ben bir suçlu gibi alındım götürüldüm. Bu durumun tabii ki hukuktaki bir karşılığı olacak ve gereğini yapacağız. Kimsenin tereddüdü olmasın. Bizim insani boyutuyla kimseye düşmanlığımız yok." 

Konya İl Eski Emniyet Müdürü Salih Tuzcu'nun avukatı 

Konya İl Eski Emniyet Müdürü Salih Tuzcu'nun avukatı Erhan Şahinyakalama kararının hukuksuz olduğunu söyledi. Avukat Şahin, dosyaya bakan savcılıktan daha önce bilgi talep ettiklerini ve bu talebe savcılığın "Salih Tuzcu, İl Emniyet Müdürü vasfı taşıdığı için dosyası HSYK'ya gönderildi." şeklinde cevap verdiğini dile getirdi. Avukat Şahin, aynı savcılığın bu kez aynı dosyayla ilgili Salih Tuzcu hakkında yakalama kararı çıkarmasının hukuksuz ve çelişkili olduğunu vurguladı. 

Konya merkezli, Okyanus Şirketler Grubuna 2008 yılında operasyon yapıldığında dönemin İl Emniyet Müdürlüğü görevini yürüten Salih Tuzcu hakkında, gözaltı kararı çıkarıldığı ortaya çıktı. Tuzcu'nun avukatı Erhan Şahin, gözaltı kararının hukuksuz olduğunu belirterek karara itiraz ettiklerini söyledi. Avukat Şahin şu açıklamayı yaptı: "Konya'da yürütülen bu soruşturma kapsamında, Konya İl Eski Emniyet Müdürü Salih Tuzcu ile ilgili daha önce 'Bizimle ilgili nasıl bir iddia var, dosyanın mahiyeti nedir' diye savcılıktan dosyanın fotokopisini istemiştik. Biz bu kapsamda kendi suçsuzluğumuzu, masumiyetimizin ispatına yarayacak delillerin ispatı için de dosyanın fotokopisini talep ettik. Savcılık 'Sizin dosyanız ayrıldı, sizin soruşturmasınızı HSYK yürütecek' şeklinde bize yazılı cevap vermişti. Çünkü, İl Emniyet Müdürü vasfında olduğu için yargılanması, hakimlerin yargılanma usulüne tabi. Savcılık, bu nedenle, bizim bilgi taleplerimizi doğrudan HSYK'ya gönderdi. Ancak aynı savcılık, bu kez aynı dosyayla ilgili Salih Tuzcu müdürümüz hakkında yakalama kararı çıkardı. Savcılığın verdiği yakalama kararı bu nedenle hukuksuz. Savcılık, dosyayı HSYK'ya göndermesine rağmen dün yakalama kararı çıkardı. Eğer bu kasti yapıldıysa, ayrıca görev suçu. Biz aylardır, HSYK'dan bir tebligat gelecek ve biz de savunmamızı yapacağız diye bekliyoruz. Herhangi bir gizlenme veya saklanma durumu söz konusu değil. Diğer müdürler gibi Salih müdürümüz de teslim olacaktır." 

ANADOLU ATAYÜN: Yezid'e söyleyin o hala mutsuz

Konya Emniyeti eski KOM Müdürü Anadolu Atayün, sağlık kontrollerinden geçirilmek üzere hastaneye götürüldü.

Polis tarafından Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne götürülen Atayün, hastaneye girişi sırasında gazetecilerin 'Bir şey söylemek istiyor musunuz?' sorusu üzerine "Hepinizi seviyorum. Yezid'e de söyleyin hala mutsuz o." şeklinde cevap verdi. Atayün, daha sonra polis tarafından tekrar emniyete götürüldü. 
<< Önceki Haber Konya'da serbest bırakılan avukat: Tek bir delil yok Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER