Koyun ve keçilere elektronik kimlik geliyor


Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, koyun ve keçilere elektronik kimlik verileceğini bildirdi. Çebi, projenin 2016 bahar döneminde hayata geçirileceğini kaydetti.

Çebi, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından, Türkiye'de koyun ve keçilerin elektronik olarak kimliklendirilmesi ve kayıt sisteminin kurularak hayvan hareketlerinin izlenmesi, hayvan hastalıklarının kontrol altına alınması ve gıda güvenliğinin sağlanması amacıyla Avrupa Birliği (AB)'ne uyumlu 'Koyun ve Keçilerin Elektronik Kimliklendirilmesi ve Kaydı Projesi' yürütüldüğünü söyledi. Söz konusu projenin AB projesi olduğunu, projenin 2016 yılı ilkbahar döneminde hayata geçirilmesinin planladığını ifade eden Çebi, proje kapsamında Manisa'da 684 bin çift elektronik küpe, 180 aplikatör, 180 yedek pim, 110 el terminali, 110 terminal anteni, 110 kullanıcı kılavuzu gönderildiğini, proje bitiminde il müdürlükleri elektronik küpe alımı yapacaklarını ve bu şekilde uygulama devam edeceğini kaydetti.

Koyun ve keçi türü hayvanlarda elektronik kimliklendirmeye geçilmesiyle beraber hayvancılık işletmelerinde küpelenen, aşılanan, sağlık muayenesi yapılan veya sevk edilen hayvanların kayıtlarının hatasız bir şekilde yerinde yapılabileceğini dile getiren Çebi, "Hem küçükbaş hayvan küpelenmesi esnasında sahada, hem de veri tabanına kayıtları yapılırken zamandan tasarruf edilmesi sağlanacak. Hayvan hastalıklarının takibinin daha etkin yapılması mümkün olacak, küçükbaş hayvan desteklenmelerinde yerinde tespitlerin daha kolay yapılmasına olanak sağlanacak. Bütün bu faydaların oluşabilmesi için projenin aralıksız olarak 5-6 yıl devam etmesi ve tüm küçükbaş hayvanlarımızın elektronik küpe ile küpelenmesi ve kayıt altına alınması gerekmektedir." dedi.

Müdürlük olarak il genelinde 2016 yılı başından itibaren yapılan şap aşılama kampanyasında sona geldiklerini de aktaran Çebi, "193 bin 687 aşılama gerçekleştirerek il genelinde yüzde 95'lik başarı oranını yakalamış durumdayız. Böylesi bir başarıya imza atan ekip arkadaşlarımın hepsini canı yürekten kutluyorum. Aynı başarıyı yakın zamanda orman teşkilatıyla birlikte yürüteceğimiz kuduz aşısı kampanyasında bekliyorum." diye konuştu. CİHAN
<< Önceki Haber Koyun ve keçilere elektronik kimlik geliyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER