İhtiyaç kredisi kullananların durumu korkuttu

Borç kapatmak için nakit ihtiyaç kredisi çeken vatandaşların daha çok takibe düştüğü ortaya çıktı.

İhtiyaç kredisi kullananların durumu korkuttu

Özellikle borç kapatmak için nakit ihtiyaç kredisi çeken vatandaşların, bu nedenle daha çok takibe düştüğü ortaya çıktı. Bu tür takipteki krediler son 1 yılda yüzde 163 arttı.

Bugün gazetesinden Yelda Ataç'ın haberine göre, kredi kartları başta olmak üzere borçlarını kapatmak için nakit ihtiyaç kredisi çeken vatandaşlardan takibe düşenlerin sayısında son 1 yılda patlama yaşandı.

Kredi kartı ödemeleri

BDDK verilerinden yapılan belirlemeye göre geçen yıl nisan sonu itibariyle 2,7 milyar lira olan takipteki ihtiyaç kredileri tutarı, bu yılın aynı döneminde yüzde 163 artışla 7,2 milyar liraya çıktı. Takibe düşenlerdeki büyük artış, kredi kartı başta olmak üzere borçlarını nakit kredi ile ödemeye çalışanların, kredi taksitlerini ödeyemeyecek duruma düştüklerini gösterdi.

Kurumsal da sorunlu

Aynı dönemde takipteki bireysel kredi kartları tutarı yüzde 15 artışla 5,9 milyar liraya çıkarken, takipteki ticari kredilerin yüzde 32 artışla 5,7 milyar liraya yükselmesi, yalnızca bireysel değil kurumsal hesaplarda da sorun olduğunu ortaya koydu.

13,7 milyar lira faiz ödedik

Vatandaşın bireysel olarak son 1 yıllık dönemde tüketici kredisi, kredili mevduat ve kredi kartlarına ödediği faiz 13,7 milyar lira oldu.

Bu kapsamda tüketici kredileri ile ‘artı para’ olarak bilinen kredili mevduattan çekilen para için ödenen faiz de yüzde 17 artışla 11,1 milyar liraya çıktı. Kredi kartı geç ödendiği ve nakit avans çekildiği için ödenen faiz de yüzde 16 artışla 2,6 milyar liraya ulaştı.
<< Önceki Haber İhtiyaç kredisi kullananların durumu korkuttu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER