Ahmet Kurucan'ın kaleminden: 'Bize de çekmek düştü'

Işık Yayınları tarafından yayımlanan ve Ahmet Kurucan’ın ilkini ‘Huzurdan Esintiler’ ismiyle kitaplaştırdığı seri, Hocaefendi’yi anlama noktasında kitapseverlere kılavuzluk edecek bir içeriğe sahip.

Ahmet Kurucan'ın kaleminden: 'Bize de çekmek düştü'

Ahmet Kurucan’ın iki yılı aşkın bir süredir Zaman Gazetesi’nde kaleme aldığı yazıların son bir yılına yer verilen ‘Bize de Çekmek Düştü’ adlı kitap, M. Fethullah Gülen Hocaefendi’nin ders ve sohbet halkasından ortam tasvirleri ile birlikte bazı sözleri, tespitleri ve düşüncelerinin yanı sıra yazarın kanaat, hissiyat ve yorumlarını da içeriyor.

Her hareket kalpte başlar. Dilin hareketi, bedenin hareketi ve insanın tüm yapıp ettiklerinin aracı ve kaynağı kalptir. Sünnet eksenli duruş ve düşünüş biçimi, İslâm’ın müsaade ettiği çizgide her hareketin sebep ve sonucunu, ‘İnsan ister, Allah yaratır.’ ifadesi ile açıklar. 

Bu bağlamda fikir dediğimiz insana öz mahsûl, isteme ve bu isteği müşahhaslaştırma hamlesinin bir sonucu, yani talep ve tasdikler bütünüdür. Eğer bu tanımı inanç ekseninden okursak, dinin orijinal referanslarının tasdik etmediği herhangi bir düşünce, fikir sıfatı taşıyamaz diyebiliriz. Hizmet hareketi bu açıdan değerlendirildiğinde mukaddesata, hayata ve zamana sürekli müracaat ederek onaylanan, sağlam temeller üzerinde insana yol açan; talep, tasdik ve takdirle sürekliliğini devam ettiren bir fikir hareketidir.

Böylesine eşsiz bir fikrî aksiyonun ortaya çıkışı hem sebep hem de sonuç olarak değerlendirilebilir. Son birkaç asırdır yaşanan insanî endişe, hareketliliğin ana sebebini oluştururken, bu evrensel endişenin halk kitleleri tarafından paylaşılması da Hizmet Hareketi gibi evrensel bir sonucu ortaya çıkarmıştır. Bu aksiyon sebebinin diğer bir sonucu da ferdî ahlâk kavramının tanımı ve yelpazesinin genişleyerek insanî sorumluluk çizgisi ile dünyada kurumsallaşmasıdır. 

Bugün gönüllü fertlerden oluşmuş ama fertleri aşan özgün ve özgür bir sonsuzluk iradesi olarak karşımıza çıkan Hizmet Hareketi’nin fikir ve aksiyon mimarı Fethullah Gülen Hocaefendi’yi doğru okumak, gündemi ve günceli doğru anlamak için oldukça önemlidir.

Işık Yayınları tarafından yayımlanan ve Ahmet Kurucan’ın ilkini ‘Huzurdan Esintiler’ ismiyle kitaplaştırdığı seri, Hocaefendi’yi anlama noktasında kitapseverlere kılavuzluk edecek bir içeriğe sahip. Oldukça talep gören kitabın ikincisi, ismini yazı başlığına taşınan bir cümleden almış: ‘BİZE DE ÇEKMEK DÜŞTÜ.’

BİZE DE ÇEKMEK DÜŞTÜ, yazarın iki yılı aşkın bir süredir Zaman Gazetesi’nde kaleme aldığı yazıların son bir yılına yer vermiş. Bu yazılar, Hocaefendi’nin ders ve sohbet halkasından ortam tasvirleri ile birlikte bazı sözleri, tespitleri, düşüncelerinin yanı sıra yazarın kanaat, hissiyat ve yorumlarını da içeriyor.

Kendi benliğinden bütün bütün sıyrılmış bir mütefekkirin zahiri ve batınî dünyasına ait tespit ve tahlilleri başarıyla resmeden yazar, Hocaefendi’nin cümlelerini farklı açılardan derinlikli bir analizle okurun değerlendirmesine sunuyor. Hocaefendi’nin ele aldığı konuların yanında, o konulara nasıl temas ettiği de ayrıntılı bir şekilde irdelenmiş kitapta. Bahsi geçen her konuya dair tarihi arka planın, İslâm’ın ana kaynaklarıyla nasıl temellendirildiği gayet yalın bir üslûpla açıklanmış. 

Zaman zaman soru cevap şeklinde ilerleyen ve ilerledikçe derinleşen Huzur Sohbetleri’nden elde edilen bu güncel yaklaşımlar, medeniyetin yeniden inşası sürecinde dünü, bugünü ve geleceği bir araya getiren Hizmet Hareketi’nin ilke ve prensiplerini de ortaya koyuyor. 

Telif ücreti ‘Kimse Yok Mu Derneği’ tarafından Afrika’da yürütülen su kuyusu kampanyasına bağışlanacak olan ‘BİZE DE ÇEKMEK DÜŞTÜ’ isimli kitap, insanlığın yükünü ve derdini çeken hizmet gönüllülerine hikmet okyanusundan diriliş esintileri taşıyor.


<< Önceki Haber Ahmet Kurucan'ın kaleminden: 'Bize de çekmek düştü' Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER