Kur’an okuyanlara dava açılmasına tepki üzerine tepki

Kur’an okuyan ve dua edenlere dava açılması ayıbına toplumun her kesiminden tepki yağdı. Sivil toplum temsilcileri ve siyasiler “Bu kabul edilemez” dedi.

Kur’an okuyanlara dava açılmasına tepki üzerine tepki

14 Ara­lı­k’­ta med­ya­yı sus­tur­ma­ya yö­ne­lik ger­çek­leş­ti­ri­len ope­ras­yon­da mağ­dur­la­ra des­tek için Ku­r’­an oku­yan va­tan­daş­la­ra da­va açıl­ma­sı­na top­lu­mun her ke­si­min­den sert tep­ki gel­di.

Mu­ha­le­fet par­ti­le­ri, dik­ta­tör­lük uya­rı­sı ya­par­ken hu­kuk­çu­lar, açı­lan so­ruş­tur­ma­nın İç Gü­ven­lik Pa­ke­ti’­nin yan­sı­ma­sı ol­du­ğu­nu vur­gu­la­dı. Gös­te­ri­nin de­mok­ra­tik bir hak ol­du­ğu­nu di­le ge­ti­ren STK’­lar ise, ya­şa­nan­la­rı in­san hak­la­rı ih­la­li ola­rak de­ğer­len­dir­di.  

GÜLÜNÇ BİR DURUM

Ce­za Avu­ka­tı Me­lik Ba­yat: Şid­det içer­me­yen gös­te­ri ve ey­lem­ler ana­ya­sal hak­tır. Bı­ra­kın da­va aç­ma­yı, gös­te­ri ya­pan va­tan­daş­la­ra kar­şıt gö­rüş­lü grup­lar­dan ge­le­bi­le­cek teh­li­ke­le­re kar­şı dev­let gü­ven­lik sağ­la­mak zo­run­da­dır. O ey­lem­ler ba­rış­çıl­dı. Gü­ven­lik bi­rim­le­ri­ne ve çev­re­ye kar­şı mo­lo­tof ve ben­ze­ri şid­det araç­la­rıy­la za­rar ver­me­yen ve te­mel hak­la­rı­nı kul­la­nan in­san­la­ra yar­gı sü­re­ci­nin baş­la­tıl­ma­sı gü­lünç bir du­rum­dur. Açı­lan so­ruş­tur­ma gü­ven­lik pa­ke­ti­nin yan­sı­ma­sı­dır. Şid­det ye­ri­ne du­a eden ve Ku­r’­an oku­yan bir in­sa­na ne­den da­va açı­lır ki?

BU DAVA İNSAN HAKKI İHLALİ

MAZ­LUM­DER Mer­sin Şu­be Baş­ka­nı Er­dal Al­kan: P­ro­tes­to de­mok­ra­tik bir hak­tır. İn­san­lar ya­pı­la­nı eleş­ti­re­bi­lir. Ku­r’­an-ı Ke­rim oku­ya­rak tep­ki gös­ter­mek ga­yet do­ğal­dır. Bu ne­den­le gö­zal­tı­na alı­nıp da­va açıl­ma­sı in­san hak­la­rı­nın ih­la­li­dir. Kim­se Tür­ki­ye­’de yar­gı­la­na­maz de­ğil. Eğer suç iş­le­diy­se, taş­kın­lık çı­kar­dıy­sa bu­nun ce­za­sı mut­la­ka ol­ma­lı. Ama Ku­r’­an oku­du di­ye kim­se­ye ce­za ke­si­le­mez.

SA­VU­NU­LA­CAK YA­NI YOK


Öz­gür Dü­şün­ce ve Eği­tim Hak­la­rı Der­ne­ği Ge­nel Baş­ka­nı Rıd­van Ka­ya: Ya­şa­nan olay ne olur­sa ol­sun bir ki­şi­nin top­lan­tı ya da gös­te­ri hak­kı­nı kul­lan­dı­ğı için bu tür şe­kil­de ce­za ve­ril­me­si çok yan­lış. Gös­te­ri bir hak­tır. Ya­pı­lan şey de in­san hak­la­rı­nın ih­la­li­dir. Gös­te­ri hak­kı­nın en­gel­le­me­si­ne ka­rı­şı­yız. En bü­yük en­gel­le­me Çağ­la­yan Ad­li­ye­si­’n­de po­lis gözal­tı­la­rın­da ya­şan­dı.

İn­san­lar suç­lu ya da suç­suz o yar­gı­nın işi. Bi­zi in­san­la­rın se­si­ni du­yur­ma iş­le­mi il­gi­len­di­rir. Ki­şi­le­rin pro­tes­to hak­kı­na kar­şı ted­bir amaç­lı ya­pı­lan bu en­gel­le­me­ler ka­bul edi­le­mez.

Eğer bu uy­gu­la­ma ad­li­ye önün­de Ku­r’­an-ı Ke­rim oku­du­ğu için ya­pı­lı­yor­sa bu fe­la­ket­tir. Eleş­ti­ri ve mu­ha­le­fet ol­ma hak­kı­nı kul­la­nı­yor. Bu du­ru­mun ka­nun­la sa­vu­nu­la­cak bir ya­nı yok.

KU­R’­AN’­A TA­HAM­MÜL EDE­ME­Dİ­LER

CHP Kon­ya Mil­let­ve­ki­li Atil­la Kart:
Ya­şa­nan­lar kay­gı ve­ri­ci. Hak­la­rın­da yar­gı sü­re­ci baş­la­tı­lan va­tan­daş­lar in­sa­ni so­rum­lu­luk­la­rı­nı ye­ri­ne ge­tir­di. Yurt­taş­la­rı­mız hiç kim­se­nin öz­gür­lü­ğü­ne mü­da­ha­le et­me­miş­tir. Ka­mu gö­rev­li­si­nin gö­re­vi­ni yap­ma­la­rı­na en­gel teş­kil et­me­miş­tir. Va­tan­daş­lar te­mel hak­la­rı­nı kul­lan­dı. Ken­di inanç­la­rı doğ­rul­tu­sun­da Ku­r’­an oku­ya­rak me­de­ni bir şe­kil­de dü­şün­ce­le­ri­ni di­le ge­ti­ri­yor­lar.

Bu de­mok­ra­si­nin özün­de olan bir ha­di­se­dir. An­cak bir grup em­ni­yet men­su­bu­na kar­şı in­ti­kam bes­le­dik­le­ri için on­la­rın ya­kın­la­rı­nı ka­dın ço­cuk ay­rı­mı yap­ma­dan Ku­r’­an oku­ma­la­rı­na bi­le ta­ham­mül ede­me­den bas­kı uy­gu­la­mış­lar­dır.

AVRUPA’YI KANA BULAYAN HİTLER GİBİ


MHP Kon­ya Mil­let­ve­ki­li Fa­ruk Bal: Bu du­rum dün­ya­nın hiç­bir de­mok­ra­tik ül­ke­sin­de gö­rül­me­yen in­san hak­la­rı­na ay­kı­rı bir dik­ta­tör­lük dav­ra­nı­şı­dır. Hit­ler de se­çim­le ik­ti­da­ra gel­miş­tir. An­cak Hit­ler de­mok­ra­si­nin ku­ral­la­rın­dan fay­da­la­na­rak Al­man­ya ve Av­ru­pa­’yı ka­na bu­la­mış ise AKP de de­mok­ra­si ku­ral­la­rın­dan ya­rar­la­na­rak mu­ha­lif her­ke­si yok et­me yö­nün­de iler­li­yor. Gös­te­ri ve yü­rü­yüş hak­kı AKP ta­ra­fın­dan gasp edi­li­yor.

İLAHİ ADALETE SIĞINDILAR


İç Gü­ven­lik Pa­ke­ti asa­yi­şi sağ­la­mak için de­ğil AK­P’­ye kar­şı olu­şan top­lum­sal ha­re­ke­ti en­gel­le­mek için­dir. Elin­de mo­lo­tof ve sa­pan ol­ma­yan in­san­lar, Ku­r’­an oku­ya­rak ila­hi ada­le­te sı­ğın­mış­lar­dır.

TEK AMAÇLARI KORKUTMAK

17 Ara­lı­k’­tan son­ra ter­fi bek­le­yenlerin tu­tuk­lan­ma­sı top­lum­sal vic­da­nı ra­hat­sız et­miş­tir. Ba­rış­çıl bir gös­te­ri­ye kar­şı ise yar­gı si­lah ola­rak kul­la­nıl­mış­tır. Ya­şa­nan­lar AKP aley­hi­ne olu­şa­bi­le­cek gös­te­ri­ye ka­tı­lan­la­rı kor­kut­mak ama­cıy­la ger­çek­leş­ti­ril­miş­tir.

BUGÜN GAZETESİ
<< Önceki Haber Kur’an okuyanlara dava açılmasına tepki üzerine tepki Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER