Kurtulmuş: Türkiye DAİŞ'le mücadele için Kuzey Irak'ta


Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Türkiye'nin, DAİŞ'le mücadele konusunda uluslararası koalisyonun etkin bir unsuru olduğunu söyledi. Kurtulmuş, "Türkiye'nin Kuzey Irak'taki varlığının en önemli gerekçesi, DAİŞ'le mücadelede etkin olarak üstlendiği roldür" dedi.

Numan Kurtulmuş, Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu. Bakanlar Kurulu'nda, seçim öncesi vaat edilen reformlar, Rusya ile yaşanan kriz, Irak'la yaşanan sorunlar ve AB ile ilişkilerin ele alındığını belirtti.

Kurtulmuş, geçici bütçenin, yatırımların aksamaması için Meclis'e gönderildiğini ve normal bütçenin ise ocak ayının sonuna kadar Meclis'den geçeceğini söyledi.

Seçim kampanyası sırasında vaat ettikleri reformların Bakanlar Kurulu'nda ele alındığını ve bir takvim çerçevesi içinde yapmayı planladıklarını ifade eden Kurtulmuş, reformlarla ilgili eylem planının perşembe günü kamuoyuna açıklanacağını kaydetti.

Rus uçağının Türkiye sınırını ihlali sonrasında düşürülmesi ilgili ortaya çıkan ekonomik durumun ele alındığını kaydeden Kurtulmuş, yaşanan sorunun en iyi ve en kötü senaryolar şeklinde değerlendirildiğini belirtti. Krizle ilgili bir eylem planının ortaya çıkarıldığını vurgulayan Kurtulmuş, konunun geride kalmasını istediklerini ifade etti.

Türkiye'nin, Irak'ın Başika kampındaki varlığıyla ilgili yurtiçi ve yurtdışı kamuoyundaki tepkileri ele aldıklarını dile getiren Kurtulmuş, Türkiye'nin DAİŞ'le mücadele konusunda uluslararası koalisyonun etkin bir unsuru olduğunu aktardı. Kurtulmuş, "Türkiye'nin varlığının en önemli gerekçesi, DAİŞ'le mücadelede etkin olarak üstlendiği roldür. Türkiye'nin DAİŞ'le mücadele konusunda hem Peşmerge unsurlarına hem de Musul Ulusal Muhafızları'na vermiş olduğu eğitim desteğidir. Her iki eğitimin yasal unsurları da yeni hükümet kurulduktan sonra Merkezi Irak Yönetimi İçişleri Bakanlığı'nın oluru esas itibariyle, zamanın Musul valisinin davetiyle Peşmerge unsurlarının ve Musul Ulusal Muhafızları'nın eğitiminde aktif rol almıştır. Türkiye yeni oraya gitmiyor. Türkiye'nin Kuzey Irak'taki varlığı 27 Eylül 2014'ten beri devam ediyor ve Başika kampıyla ilgili olarak ise Mart 2015'ten itibaren eğitimlerini veriyor. Bu eğitimler sonucunda DAİŞ'le mücadele için 2400 Kuzey Iraklı, Musul muhafızı olarak eğitilmiştir." ifadelerini kullandı.

Kurtulmuş, bölgedeki Türk Silahlı Kuvvetleri'nin varlığının abartılı bir şekilde basına yansıdığına işaret ederek, "Abartılı bir şekilde yansımış olması, Irak hükümetinde de ciddi hassasiyetleri ortaya çıkarmıştır. Irak hükümetindeki hassasiyeti anlıyoruz, saygı duyuyoruz. Türkiye, Irak'ın toprak bütünlüğüne saygı duyan bir ülkedir. Türkiye'nin Kuzey Irak'taki varlığı, merkezi Irak hükümetine karşı değil, tam tersine merkez hükümetinin gücünü artıracak şekilde DAİŞ'le mücadelede etkin dayanışmanın sağlanması içindir. Türkiye, DAİŞ'le mücadele konusunda Irak halkının yanındadır. Irak merkezi hükümetinin terörle mücadelesine destek vermektedir." açıklamasında bulundu. CİHAN
<< Önceki Haber Kurtulmuş: Türkiye DAİŞ'le mücadele için Kuzey Irak'ta Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER