Kuş cennetiydi, balıkların da cenneti olacak


Homa dalyanındaki rehabilitasyon çalışmalarını sürdüren İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Kuş Cenneti sahasında bulunan dalyanı derinleştirerek balık popülasyonunu arttırmayı ve sahada yaşamını sürdüren balıkların kışlatılmasını hedefliyor.

Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, İzmir Körfezi'nde yer alan beş dalyandan günümüzde çalışır durumdaki teki konumunda olan Homa'da derinleştirme kanalları açarak, hem taze su girişinin hızlanması hem de balık popülasyonunun zenginleştirilmesi için çalışma yürütüyor. Yıl boyunca dalyandaki balık varlığının korunmasını sağlayacak proje, aynı zamanda dünyadaki dalyan ve lagünleri tehdit eden unsurların başında gelen, dalyan sahası ve boğazlarındaki sığlaşmanın da önüne geçecek. Devam eden çalışmaların bir diğer getirisi ise dalyan sahasında kuluçkaya yatan kuş türlerinin üreyebileceği ortamların iyileştirilerek, devamlılıklarını sağlamak olacak. Tarama çalışmalarından çıkarılan malzemelerse dalyan duvarlarının güçlendirilmesinde kullanılarak, gerek çevre gerekse meteoroloji açısından olumsuz şartlara dayanıklılığı arttırılıyor.

"Homa Dalyanı Rehabilitasyon Projesi" kapsamındaki çalışmalar, İZSU ile alanı mülkiyetinde bulunduran Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi arasında 2014 yılında imzalanan protokolün ardından başladı. İZSU filosunda bulunan "Meltem İzmir" tarama gemisi, "İmbat İzmir" römorkörü ve "Poyraz İzmir" iş gemisinin yanısıra hem paletli hem de amfibik (yüzergezer) iş makineleriyle de karadan ve denizden çalışma yapılıyon. Şu ana kadar yaklaşık 100 bin metreküp malzeme tarandı.

HEM BALIKLARA HEM KUŞLARA

Projeyle Gediz deltasına gelerek dalyan sahasında kuluçkaya yatan kuş türlerinin rahatça üreyebileceği ortamlar oluşturulup, bu türlerin neslinin devamı sağlanacak. Böylelikle dalyanda yaşamını sürdüren balıklar kışlatılarak, yıl boyu balık varlığı korunacak. Bu sayede İzmirliler, dalyan sahasında amatör balık avcılığı için uygun şartlara sahip olacak. Bilimsel raporlara göre "İzmir Körfezi ve Limanı Rehabilitasyon Projesi" ile birlikte düşünüldüğünde, körfezin genelinde elde edilecek müspet değişimle hem iç ve orta hem de dış körfezde, gerek ekonomik gerekse ekolojik açıdan önemli bir gelişim sağlanacağı ifade ediliyor.

Çalışmaların devam ettiği Homa dalyanına giden İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu İZSU Genel Müdürü Fügen Selvitopu, ilgili daire başkanları ve projeye destek veren akademisyenle görüşerek son durum hakkında bilgi aldı. İzmir Kuş Cenneti'nde Büyükşehir Belediyesi ve İZKUŞ'un çalışmalarını sürdürdüğünü dile getiren Başkan Kocaoğlu, "Biz zaten yıllardır Homa dalyanını rehabilite etmek için çalışıyoruz. Bunlar İzmir'in tek kalan dalyanını korumak ve varlığını sürdürmesini sağlamak, Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi'yle birlikte burada balık üretmek, çocuklarımıza balık tutturarak denizi sevmelerini sağlamak, Kuş Cenneti ve Doğal Yaşam Parkı'nın bilinirliğini arttırmak için yapılan çalışmalar." diye konuştu. Homa dalyanının derinleştirilmesi ve kuş üreme adalarının yeniden yapılmasına yönelik çalışmalar yapıldığını belirterek, "Hem doğayı koruyacak bir çevre yatırımı yapıyoruz, hem de kentin zenginleşmesine katkıda bulunmak istiyoruz. Bu çalışmalar devam ettikçe Kuş Cenneti'nin tanınırlığı artacak. İzmir'in çok önemli bir doğal turizm destinasyonu olan Kuş Cenneti'nin dünyaya tanıtılması, kentin kalkınmasına hizmet edecek." dedi. CİHAN
<< Önceki Haber Kuş cennetiydi, balıkların da cenneti olacak Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER