Kütahya'da üreticilere fidan dağıtıldı


Kütahya İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından, İl Özel İdaresi bütçesi kaynaklı çiftçilere ceviz fidanı, çörek otu, çerezlik kabak fidanı dağıtıldı.

İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nde düzenlenen törene; Kütahya Valisi Şerif Yılmaz, Vali Yardımcısı Hüdayar Mete Buhara, Kütahya İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ender Muhammed Gümüş, Orman Bölge Müdürü İbrahim Ergüven, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, daire müdürleri ile çiftçiler katıldı.

Törende konuşan Vali Şerif Yılmaz, 2016 yılı için İl Özel İdaresi bütçesinden 30 proje başlığı altında 1 milyon 100 bin TL ayrıldığını söyledi. "İl Özel İdaresi'nin son 3 yılda ayırdığı kaynak 15 yıla tekabül ediyor diyen." Vali Yılmaz, "2001-2006 yılları arasında 6 yılda verilen desteği şimdi biz 1 yılda veriyoruz. 2001-2016 yılları arasında 120 proje kapsamında yaklaşık 6 Milyon TL il özel idaresi kaynağı kullanılarak çiftçimize hizmet götürülmüş olacaktır. Kütahya'da göreve başladığım 2013 yılından bu yana 3 milyon 338 bin 500 TL özel idare desteği ile 15 yılda verilen desteğin yaklaşık yarısı sadece son 3 yılda çiftçilerimize verilmiş olmaktadır. İl Özel İdare bütçesinden tarıma ayrılan bu paralarla son beş yılda 154 ton yonca, silajlık mısır ve fiğ tohumu, bin 440 bin ceviz, elma, armut, erik, kiraz fidanı ve çilek fidesi, 50,5 ton sebze tohumu hibe olarak çiftçilerimize dağıtıldı. 8 bin 900 litre kene ilacı ile hayvanlar, ahırlar ve meralarda ilaçlama yapıldı." diye konuştu.

Köylerde yaşayan vatandaşların yaşam şartlarını kolaylaştırmanın yanı sıra gelirini de artırmak gerektiğini kaydeden Yılmaz, "Geldiğimiz günden beri söylediğimiz bir söz var, bizim tarımla ilgili destekleri artırmamız lazım. Kırsalda yaşayan insanlarımızın gelirlerini artırıp, gelir artırıcı tedbirleri almalıyız. Köylerimizin altyapılarını tamamlamak üzereyiz ama köyde yaşayan insanlarımızın yaşam şartlarını kolaylaştırmanın yanı sıra gelirini de artırmamız gerekiyor. Hükümetimizin verdiği destek ve teşviklerin ötesinde destek verelim istedik. Kurduğumuz tesisler, verdiğimiz, fidan ve tohumlar birer evlek yerlerde kullanılsın istemedik. Biz de tarımın en büyük sorunu işletme düzeyinin küçük olması, isteğimiz işletmelerin büyümesidir. Bu hem bitkisel, hem de hayvansal üretimde aile işletmesinin ötesinde profesyonel yönetilecek işletmelere dönüşmesi lazım. Bu yüzden bu sene limit koyduk. Verdiğimiz fidanı sadece bağının, bahçesinin sadece kıyısına ve sınırına dikecekse değil, kapama bahçe yapacaksa verelim istedik, 5 dönüm limiti koyduk. Bizde 'tarımda para kazanamıyoruz' diye şikayet çok oluyor. Doğrudur, 3 dönüm yer için 80 milyon TL'lik traktör alırsan para kazanamazsın. İşletmelerimizde miras hukukundan kaynaklı sıkıntılar vardı. Bundan dolayı araziler parçalandı, küçüldü ve normal şartlarda ekim yapacak arazi bulamaz olduk. Bundan vazgeçtik, bugüne dek yaşadığımız yanlıştan döndük ve arazi toplulaştırılması yapmaya başladık. Bundan sonraki yardımlarımızda belli bir düzey ölçeği sağlayan işletmelere vermemiz lazım. Yanlış anlaşılmasın zenginlere verilen bir şey değil, bu bir kümelenmedir. Bakanlığımız daha o işi tamamlayamadı. Havza bazlı desteklerle ilgili çalışmalar var ona geçilmesi lazım." ifadelerini kullandı. CİHAN
<< Önceki Haber Kütahya'da üreticilere fidan dağıtıldı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER