Lahmacuncular: Denetim iyi yapılırsa yeni düzenleme faydalı olur


Türk Standartları Enstitüsü (TSE), tüketicilerden gelen yoğun şikayetler üzerine 1 Ocak itibariyle lahmacunda et oranını yüzde 25'den yüzde 35'e çıkardı. Yeni düzenlemenin faydalı olacağını ifade eden iş yeri sahipleri, "Vatandaş ne yediğini iyi bilmeli. Denetimi iyi yapılırsa herkesin faydasına olur." dedi.

Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden olan lahmacundaki kıyma oranı yüzde 25'ten yüzde 35'e çıkarıldı. Düzenleme kapsamında halk arasında 'bol soğanlı az kıymalı' tabir edilen lahmacun devrinin kapanacağı kaydedildi. TSE'nin aldığı kararı yerinde bulan iş yeri sahipleri, denetimlerin önemine dikkat çekti.

Kendilerinin yeni standartlara uygun lahmacun yaptıklarını ifade eden işletme sahibi İsmail Güneş, şöyle konuştu: "Normalde zaten yüzde 35'in üzerinde olmasıdır. Piyasada bunu uygulayan pek nadir yerler var. Ucuza satılan lahmacunlar var. Vatandaş ucuz diye yiyor ancak bunlarda ne olduğu bile belli değil. Yeni yönetmelik bu yüzden çok iyi oldu."

Başka bir işletmenin müdürü Ahmet Söğüt ise lahmacunda et oranın yeni yönetmelikte ifade edildiği gibi en az yüzde 35 olması gerektiğini söyledi. Söğüt merdiven altı tabir edilen işletmelerde daha ucuza üretim yapıldığını belirterek, "Bu gibi yerler maliyeti düşürmek için tavuk ya da taşlık gibi et kullanıyorlar. Bir kilo eti biz 40 liraya alıyoruz ve bundan 35 adet lahmacun çıkarıyoruz." dedi.

Lahmacun siparişi veren bir vatandaş ise kriterlerin yerinde olduğunu ifade ederek, "Et tadı var, yönetmelik güzel olur. Ancak denetlemeler iyi olmalıdır. İyi ve kaliteli yerlerde yenildiği zaman belki denetlemeye bile gerek kalmayabilir." diye konuştu. CİHAN
<< Önceki Haber Lahmacuncular: Denetim iyi yapılırsa yeni düzenleme faydalı... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER