Lobicilere 10 milyon dolar akıt, elde kepazelik kalsın!...

Türk hükümeti ABD’de imajını yenileme ve düzeltme çalışmaları için yeni PR ve lobi gruplarına milyonlarca dolar akıtmaya devam ediyor.

ABD'de protestoculara dayak talimatını Erdoğan böyle verdi

washingtonhatti.com'dan İlhan Tanır'ın haberi şöyle:

Henüz 2 hafta önce Cumhurbaşkanı Erdoğan Başkan Trump ile görüşmeye gelmeden önce Türk hükümetinin dünyaca ünlü PR şirketi Burson-Marsteller ile anlaştığı haberleştirilmişti. Gruba yıllık olarak 1.5 milyon dolar ödeneceği açıklanmıştı.

Daha üzerinden 2 hafta geçmeden bu hafta ise bu kez Başkan Donald Trump’ın uzun zamandır Florida lobicisi olan Brian Ballard’ın kiralandığı öğrenildi. AKP hükümeti, Ballard’ın firması eski Florida Kongre üyesi Robert Wexler tarafından temsil edilecek Türkiye hükümeti ile 1.5 milyon dolarlık bir sözleşme imzaladı. Ballard’ın şimdiye kadar sadece Dominik Cumhuriyeti ve Arnavutluk’un Sosyalist Parti ile lobi anlaşması yaptığı, Türkiye’nin ilk büyük müşteri olduğu da ifade edildi.

Wexler aslen Demokrat Partili ve Obama yönetimine yakın olarak biliniyordu. Uzun yıllar kendisinin Obama yönetiminde bir görev alacağı beklentisi olsa da hiçbir zaman yönetimde görev almamıştı. Wexler ayrıca 18 yıl kadar önce ABD Kongresinde Türk Dostluk Grubunu da kuran eş başkanlardan biri.

Tabi AKP hükümeti derken, bu bütçe Türkiye Cumhuriyeti bütçesinden harcanıyor. Türkiye imajı olarak ifade ediliyor. AKP partisinden bu paralar ödenmiyor.

Yıllarca Tallahassee’de Trump’ı temsil eden ve hala zaman zaman Trump’la konuşan Ballard, “Firmanın artan uluslararası çalışmalarından heyecan duyuyorum ve bu önemli ABD ve NATO müttefikiyle çalışmayı heyecanla bekliyorum” dedi.

Bu arada, Rusların 2016 ABD başkanlık seçimlerine müdahalesi iddiaları araştırılırlen, Trump’ın eski ulusal güvenlik danışmanı Mike Flynn, Rus petrol anlaşmasıyla bağlantılı olan Türk lobiciliği için artan bir inceleme altında. Mike Flynn’in Türkiye’nin lobicisi olmasının bir şekilde Rusya bağlantılı olup, olmadığı başkentte konuşulmaya devam ediliyor.

Tartışmaların tam merkezindeki isim Ekim Alptekin, bu hafta Washington’da yapılan ATC toplantısında bir konuşma yapmış, ABD hükümetini hem YPG ile ortaklığı hem de Gülen’i ‘tolere’ etmesinden dolayı bu tür iş toplantılarına alışılmadık şekilde ağır denebilecek bir tonda eleştirmişti. Ekim Alptekin, Flynn’in altında bulunduğu soruşturmalarda kendisinin de soruşturmaya tabi tutulup, tutulmadığı veya mahkeme daveti gelip, gelmediği sorularına cevap vermediği görülmüştü.

Erdoğan’ın geçen hafta yaptığı Washington ziyaretten akılda kalan ise başkentte protestoculara olan saldırı görüntüleri. Halen birçok Senato ve Kongre üyesi Türk Büyükelçisinin ülkeden çıkarılmasını talep ediyor.

Bir taraftan her Washington’a gelişte kavga ve saldırı haberleri ile gündem olan, gazetecileri hapsetmekte dünya lideri ve hukukun üstünlüğünde en son ülkelerden olan Türkiye’nin ABD’deki imajı yerlerde. Bu imajın hiçbir PR şirketi tarafından düzeltilebileceği hayal edilmiyor. Buna rağmen Türk hükümeti son yıllarda hızla beraber çalıştığı lobi ve PR grubu sayılarını artırıyor.

Örneğin, 10 gün kadar sonra Erdoğan’ın Washington ziyaretinden Google aramalarında ve şehirde kalan tek iz, kavga, kan ve saldırı görüntüleri.



Türkiye’nin Washington’daki Büyükelçisi de Pazartesi günü katıldığı İş toplantısında (ATC-TAIK) ABD’ye ağır eleştiriler getirmişti. Bu tür ağır eleştirilerin yapılması, diplomatlar tarafından dile getirilmesi de pek alışıldık değil.

Türkiye’nin demokrasi sıkıntıları arttıkça, sorunları büyüdükçe, daha çok lobici ve PR grubu tarafından temsil edildiği, milyonlarca doları bu gruplara akıttığı görülüyor. Bu grupların Türkiye’nin imajına ne kadar yarar getirdiği ise soru işaretleri ile dolu.

Daha önceki haberlerimizde yer verdiğimiz Türkiye’nin PR şirketi listesini aşağıda yeniden yayınlıyoruz. Türk hükümeti için çalışan PR ve lobi şirketleri bu isim ve şirketlerle sınırlı olmadığı sanılıyor. Washington Hattı’nın toparlayabildiği isimler ve şirketler dahi aşağıda görüldüğü gibi yirmi civarında ve muhtemelen daha fazla.

AKP hükümetinin (bilinen) PR ve lobiciler listesi:

Brian Ballard & Robert Wexler: 1.5 milyon dolar

Burson-Marsteller: 1.5 milyon dolar

Mr. Rudy Giuliani’s Greenberg Traurig LLP: 40 bin x 12: 480 bin dolar yıllık

Advanced Advocacy, LLC (via Amsterdam & Partners): $20B x 12: $240Bin

SGR Government Relations: $30B

McBee Signal: $20,000/month: $240K

Flynn Intel Group (bitti): $530B (via a Turkish işadamı vasıtasıyla)

The Daschel Group (via Greenberg Traurig – Giuliani) $432B

Capitol Counsel (via Greenberg Traurig – Giuliani): $432B

Madison Group (via Amsterdam & Partners): $17.5B: $210B yıllık

APCO Worldwide (ended): farklı ödemelerle ~$750B toplam

Monte Advisory Group: $400B

Gephard Government Affairs: $141,000/aylık:~$1.6 million yıllık

Amsterdam & Partners: $50K aylık: $600K yıllık

LB International Solution & Lydia Borland: $180B x 4 yıllık: $720B

Belvedere Strategies (via Gephard Gr):

McBeek Strategic Consulting: $20B x 12 aylık: $240B yıllık

Jim Arnold (via Amsterdam & Partners): $20K x 12 aylık: $240B yıllık

Kindel Gagan (via Amsterdam & Partners): $20B

Ihsan Baytan: $7B x 12: $84B

Prime Strategies: $20B

Mercury: $20,000 aylık x 12: 240 bin dolar yıllık

<< Önceki Haber Lobicilere 10 milyon dolar akıt, elde kepazelik kalsın!... Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER