Mağaralar, şifa ve güzellik dağıtacak

Mağaralar, şifa ve güzellik dağıtacak

Peribacaları ile süslü vadileri, sıcak hava balonculuğu, yeraltı şehirleri ile dünyanın en etkileyici bölgelerinden biri olan Kapadokya'da şimdi de Türkiye'nin ilk kayadan oyma yeraltı çamur banyosu merkezi olarak şifa ve güzellik dağıtılacak.

Türkiye'nin ilk mağara çamur banyosu, geçmişte limon deposu olarak kullanılan mağaraların düzenlenmesiyle Nevşehir'in Ürgüp ilçesinin Ortahisar beldesinde ortaya çıktı. Türkiye'nin ilk kayadan oyma yeraltı çamur banyosu merkezi Katpatuka'nın kurucuları Taner Özkaradeniz ve Burak Yüksel, turizm ve mimari alandaki tecrübeleriyle kurdukları tesisin Kapadokya'nın turizm çeşitliliğinde önemli bir yer edineceğini ifade etti.

Önceleri limon deposu olarak kullanılan 3 mağarayı alarak yaptıkları düzenlemeler sonrasında buradan dünyaya güzellik ve şifa dağıtacaklarını belirten Özkaradeniz, sağlık turizmi adına bölgede bir ilki gerçekleştirmekten mutluluk duyduğunu söyledi. 2 bin metrekarelik tesiste çamur havuzunun yanı sıra sıcak su havuzu, doktor balıklar, alışveriş ve cafe alanları da bulunuyor.

Hasan ve Erciyes dağlarının 60 milyon yıl önce püskürttüğü lavların etkisi olarak yumuşak bir dokuya sahip olan bölgede önemli bir yer tutan kayadan oyma mağaralar, genelde müze ve depo olarak kullanılıyor.

Turizmci Taner Özkaradeniz ve inşaatçı Burak Yüksel ise Ortahisar beldesinde limon deposu olarak kullanılan kayadan oyma mağarayı, Sağlık Bakanlığı'nın onayı ile çamur banyosuna dönüştürdü.

İşletme sahiplerinden Taner Özkaradeniz, Kapadokya bölgesinde sıcak hava balonu, Türk Gecesi, Semah gösterileri ve safari turları gibi çamur banyosunu da farklı bir alternatif olarak oluşturmak istediklerini söyledi.
Kapadokya'ya kurdukları tesis öncesinde Muğla'nın Dalyan beldesi ve Antalya'daki tesislerinde yıllardır çamur banyosu hizmeti verdiklerini anlatan Özkaradeniz, "Üç, dört yıl öncesinde Türkiye'de yapılabilecek yerler araştırması sonucunda Kapadokya yöresinin uzun yıllardır ciddi oranda yabancı misafir ağırlamasını gözönüne alarak burada yapmaya karar verdik. Bölgenin mağaraları ve peribacaları çok ünlü. Araştırmamız sonucunda Ortahisar bölgesinde limon depoları olarak kullanılan bu mağaralarda yapmayı uygun bulduk. Ortağımın inşaatçı, eşinin mimar oluşu, benim turizmci olmamız bu tesisin oluşumunda önemli etkenler oldu." dedi.

Havuzlarında bulunan çamurun Türkiye'de inorganik olarak Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılmış ilk ürün olduğunu belirten Özkaradeniz, şunları kaydetti: "Yani normal, sıradan bir toprak değil. Sağlık Bakanlığı 2008-2009 yıllarında peloitlerle ilgili bir yasa çıkardı. Bu yasaya göre peloit olan bu çamuru insanlara sunabilmeniz için ruhsatlı olması lazımdır. Bu çamur kozmetik değildir. Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılıyor. Bu üründe Türkiye'de ruhsatını alan ilk üründür. Taşınabilir özelliği bulunuyor. Yurt dışında da dünya ecza kodu olan, bio sertifikalı bir üründür. Türkiye'de Çapa Tıp Fakültesi gibi önemli hastanelerde bu çamur romatizmal hastalıkların tedavisinde kullanılıyor. Romatizmal hastalıkların yanı sıra ciltteki egzama, sivilce, varis, selülit gibi kadın kozmetiğinde de kullanılıyor."
CİHAN
<< Önceki Haber Mağaralar, şifa ve güzellik dağıtacak Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER