Sırp lider Karaçiç'e soykırım cezası

Lahey'deki Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi, Bosna Savaşı sırasında 11 ayrı suçtan yargılanan Sırp lider Radovan Karaciç'in Srebrenitsa'da işlenen soykırımdan suçlu bulundu.

Sırp lider Karaçiç'e soykırım cezası

Lahey'deki Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi (ICTY),  Bosna Savaşı sırasında 11 ayrı suçtan yargılanan Sırp lider Radovan Karaciç hakkındaki kararını açıkladı. Mahkeme, eski Sırp lider Radovan Karaciç'in 8 bin Müslüman Bosnalının öldürüldüğü Srebrenitsa'da soykırım yapmaktan suçlu bulundu. Sırp lider 40 yıl hapis cezasına çarptırıldı. 

Karaciç, Srebrenitsa dışında Bosna'nın Sanski Most kasabasında işlenen soykırım suçundan da yargılanıyordu. Sanski Most'taki suçlardan aklandı. Karaciç, sadece Srebrenitsa'da soykırım suçundan hüküm giyecek. 

Bosna'daki diğer beldelerde işlenen suçların 'soykırım' olmadığına hükmeden mahkeme "Karaciç, Bosna'daki belediyelerde insanlığa karşı suç işlemekten sorumludur" kararına vardı. Böylece Karaciç, suçlandığı '5 ayrı insanlığa karşı suç'tan suçlu bulundu. 

Mahkeme, Sırp liderin Saraybosna kuşatması sırasında 'savaş suçu' işlediğine de hükmetti. 



7 yıllık dava

2009 yılında başlayan davada 337'si savcılığın, 248'i ise savunmanın olmak üzere toplam 585 tanık dinlenirken, savcılığın hazırladığı iddianamede Karaciç, ikisi soykırım, beşi insanlığa karşı suç, dördü ise savaş yasalarına aykırı davranmak kategorisine giren 11 ayrı suçtan yargılandı.

İddianamede Karaciç'in 1991-1995 yılları arasında, işaret edilen suçları işlediği belirtilirken, amacının ise Bosna Hersek'te Müslüman ve Hırvat nüfusu tamamen ortadan kaldırmak olduğu ifade edildi. Karaciç'in bu süre içerisinde, kontrolündeki birliklerin katliam yaptığından haberdar olduğuna ya da olabileceğine işaret edilirken, buna rağmen işlenen suçları engellemek için hiçbir önlem almadığı kaydediliyordu.

Savcılık, Srebrenitsa'nın yanı sıra Kljuc, Bijelina, Prijedor, Vlasenica, Foça ve Banja Luka bölgelerinde de Müslüman ve Hırvat nüfusun katledilmesinden, bu kimselerin özel mülklerinin yok edilmesinden, camiler de dahil olmak üzere birçok dini ve kültürel yapının imha edilmesinden, başkent Saraybosna'daki sivil halka yönelik özellikle keskin nişancıların gerçekleştirdiği cinayetlerden ve şehre yönelik havan topu saldırılarından da Karaciç'i sorumlu tutuyordu. 


<< Önceki Haber Sırp lider Karaçiç'e soykırım cezası Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER