Malezya Başbakanı'na yolsuzluk operasyonu

Malezya Başbakanı’nın kendi hesabına 700 milyon dolar aktardığı iddiası üzerine mali polis şirkete baskın yaptı.

Malezya Başbakanı'na yolsuzluk operasyonu

Malezya Başbakanı Necib Rezak’ın kamu yatırım fonundan kendi hesabına 700 milyon dolar aktardığı iddiası üzerine mali polis şirkete baskın yaptı. Polis, çok sayıda evraka ve kayıtlara el koydu.

Bugün'ün haberine göre, Malezya’yı sarsan yolsuzluk skandalında dün önemli bir gelişme daha yaşandı. Mali polis, Danışma Kurulu başkanlığını Başbakan Necib Rezak’ın yürüttüğü devlete ait 1MDB yatırım fonu şirketine baskın yaptı. Baskında, 1MDB’nin hesaplarından Başbakan Rezak’ın kişisel hesaplarına 700 milyon dolar para transferi gerçekleştirildiği iddialarıyla ilgili arama yapıldı. Şirketin genel merkezine gelen çok sayıda polis, uzun süre kayıtları ve evrakları inceledi.

HESAPLAR DONDURULDU

Wall Street Journal gazetesinin geçen hafta yayınladığı habere göre, yaklaşık 11 milyar dolar borcu bulunan 1MDB ile ilgili soruşturmada şirketin para transferlerinde usulsüzlük tespit edildi. Soruşturma belgelerinde 1MDB’ye bağlı ajanslar, bankalar ve kuruluşlar arasında transfer edilen 700 milyon doların son olarak Başbakan Rezak’a ait kişisel hesaba aktarıldığı ileri sürüldü. Malezya Başsavcılığı da önceki gün suçlamalara konu olan 6 hesabın dondurulduğunu açıkladı.

SEÇİM ZAMANI GÖNDERİLMİŞ

Rezak’ın hesabına yapılan 5 ayrı para transferinden 61 ve 620 milyon dolarlık iki ayrı işlemin Mart 2013’te gerçekleştirildiği belirlendi. Bu tarihin de mayıs ayındaki seçimlerden hemen önceye denk gelmesi dikkat çekti. İki işlemin de bir İsviçre bankasının Singapur şubesi aracılığıyla yapıldığı anlaşıldı. Singapur’dan dün yapılan açıklamada, istenildiği takdirde Malezya kurumlarıyla işbirliği yapılacağı belirtildi.

"BENİ DEVİRMEK İÇİN SABOTAJ"

Başbakan Necib Rezak ise iddiaların herhangi bir kanıta dayanmadığını savundu. Rezak, “ülkenin demokratik yollarla seçilmiş başbakanını devirmek için siyasi bir sabotaj kampanyası yürütüldüğünü” ileri sürdü. Rezak ayrıca haberi yayınlayan Wall Street Journal gazetesine dava açacağını duyurdu. Muhalefet ise adil bir soruşturma için Rezak’ın, aklanana kadar hükümetteki bütün görevlerinden ayrılmasını istedi.
<< Önceki Haber Malezya Başbakanı'na yolsuzluk operasyonu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER