Masada kimler var? Gazze için ateşkes görüşmeleri Mısır’da yapılıyor

Okuma Süresi 3 dkYayınlanma Pazartesi, Ekim 6 2025
İsrail, Hamas ve ABD heyetleri, Gazze’deki yaklaşık iki yıllık savaşa son vermeyi amaçlayan Donald Trump’ın barış planı çerçevesinde bugün Mısır’da bir araya geliyor.
Hem Hamas hem de İsrail, Trump’ın çatışmaların sona erdirilmesi ve rehinelerin serbest bırakılması karşılığında Filistinli mahkumların salıverilmesini öngören planına olumlu yanıt vermişti.

Trump’ın planı Hamas’ın silahsızlandırılmasını ve İsrail ordusunun Gazze’den tamamen çekilmesini öngörse de ii tarafta kendisiyle ilgili kısma sıcak bakmıyor. Netanyahu, rehineler serbest bırakılıncaya kadar askerlerin “Gazze’nin derinliklerinde” kalacağını söyledi.

Trump, Truth Social hesabından yaptığı paylaşımda, “Hamas ve dünya genelindeki dostlarımızla yapılan görüşmeler olumlu ilerliyor. İlk aşamanın bu hafta tamamlanması gerektiği söyleniyor. Herkese HIZLI HAREKET ETMELERİNİ söylüyorum.” ifadelerini kullandı.

ABD Başkanı, Mısır’daki görüşmelere damadı Jared Kushner ve Orta Doğu özel temsilcisi Steve Witkoff’u gönderdi. Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah el Sisi, Trump’ın planını “kalıcı barış ve istikrarın doğru yolu” olarak niteledi.

Görüşmelerin ilk hedefi geçici ateşkes

Hamas’ın üst düzey isimlerinden Halil el Hayya, Mısır ve Katar’dan arabulucularla Kahire’de görüşeceğini, ardından Şarm el-Şeyh’teki toplantılara geçileceğini açıkladı. Hamas yetkilileri, pazarlıkların geçici bir ateşkes tarihinin belirlenmesine ve planın ilk aşamasının uygulanmasına odaklanacağını belirtti. Bu aşamada Gazze’de tutulan 47 rehinenin serbest bırakılması karşılığında yüzlerce Filistinli mahkumun salıverilmesi planlanıyor.

Uluslararası Kızılhaç Komitesi Başkanı Mirjana Spoljaric, örgütün rehine takas sürecinde “her an hazır” olduğunu ve insani yardımların “tam kapasiteyle yeniden başlaması” gerektiğini söyledi.

Gazze’de çatışmalar sürüyor

Bugün Gazze’de bir dizi patlama ve duman yükseldiği görüldü. ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, CBS’e yaptığı açıklamada, “Rehineler bombardıman altında serbest bırakılamaz, bu yüzden saldırılar durmalı.” dedi.

Hamas’a yakın bir kaynak, örgütün “İsrail bombardımanının durması ve ordunun Gazze kentinden çekilmesiyle eşzamanlı olarak” askeri faaliy

Bu haberler de ilginizi çekebilir