Mavi Marmara Tazminatı Türk İşadamından

İsrail, Mavi Marmara için verdiği tazminatın iki katını Türk işadamından aldı.

Başbakan Erdoğan : İzni Biz Verdik - Cumhurbaşkanı Erdoğan : Bana mı Sordunuz ? (Mavi Marmara Olayı)

Uzun yıllardır İsrail'de inşaat sektöründe önemli projelere imza atan ve bir dönem MHP Genel Başkanlığına aday olan Ahmet Reyiz Yılmaz’ın şirketine 40 milyon dolar vergi cezası kesildi.

İsrail Hükümeti’nin Mavi Marmara gemisinde ölenlere vermeyi kabul ettiği 20 milyon dolardan sonra Türk şirketine ceza kesmesi “Ölenler de Türk parayı ödeyen de Türk” değerlendirmesinin yapılmasına neden oldu.

Mavi Marmara gemisi birçok, milletten, dinden aktivistler,  gazeteciler, sanatçılar, gönüllülerle birlikte  İsrail'in Filistin’e uyguladığı ambargoyu kırmak için 2010 mayısında Gazze’ye hareket etmişti. İsrail komandoları, uluslararası sularda Mavi Marmara gemisine operasyon düzenlemiş  ve 9 Türk vatandaşını öldürmüştü. Çok sayıda gönüllü de yaralanmıştı.

Türkiye ile İsrail arasında Mavi Marmara baskınından sonra başlayan diplomatik kriz baskında ölenlere tazminat ödenmesi ve özür dilenmesi ile başlayan yumuşamada ilginç bir ayrıntı ortaya çıktı.

20 VERDİ 40 ALDI

İsrail hükümeti ABD’lilerin aracı olmasıyla Mavi Marmara gemisinde öldürdükleri Türklerin ailelerine Türkiye’nin İsrail askerlerine açtığı davayı geri çekmesi karşılığında 20 milyon dolar ödeme yapmayı kabul etmişti.

Türkiye’nin de onaylamasıyla anlaşma yapılmış her iki ülkenin hükümetleri anlaşmayı ortak açıklama ile duyurmuştu.

Ancak anlaşmanın imzalanmasından sonra ilginç bir gelişme yaşandı. Uzun yıllardır İsrail Merkez bankası ve istihbarat örgütü binası da dahil olmak üzere çok sayıda inşaat yapan Türk işadamı Ahmet Reyiz Yılmaz’ın şirketine 40 milyon dolar vergi cezası kesildi.

Vergi cezasına tepki gösteren Yılmaz, yaptığı açıklamada Recep Tayyip Erdoğan'dan yardım istedi.

Türkiye Cumhuriyeti devleti tüm kurumları ile İsrail devletine gerekli uyarı ve yazıları yazmasına rağmen İsrail hükümetinin Milli Savunma Bakanlığı ile Maliye Bakanlığının resmi yazılarını dikkate almadığını anlatan Yılmaz  “Türk devletine karşı ciddiyetsiz bir tavırla hareket ediyor. Bu durumu ne 23 yıl İsrail ülkesinde iş yapan bir Türk müteşebbis ne de bir Türk vatandaşı olarak kabul etmemiz mümkün olamaz" dedi. 

“TAZMİNATI TÜRKLERDEN TALEP EDİYORLAR”

Yılmaz, İsrail'in Mavi Marmara nedeniyle verdiği tazminatı Türklerden tahsil etmek istediğini savunarak, "İsrail verdiği tazminatı Türklerden tahsil etmek istiyor. Durum bu kadar nettir. İsrail hükümetinin Türk şirketinden talep ettiği 40 milyon dolar geçmişe dönük ilave uyduruk vergi talebi tamamen hukuk dışıdır. Türk şirketinden bugün istenen bu uyduruk vergi konusunda İsrail hükümetinin mahkeme huzurunda muafiyet beyanı var. Bunun dışında Türkiye Cumhuriyeti devletinin Maliye Bakanlığının Türklerden istenen bu haraç vergisinin alınamayacağı konusunda gerekçeli kararı var. İsrail hükümeti bu tavrını kontrol etmelidir. Yaşananlar hukukla izah edilemeyecek işlerdir" ifadelerini kullandı.
<< Önceki Haber Mavi Marmara Tazminatı Türk İşadamından Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER