Meclis Genel Kurulu'nda 'Davutoğlu'na acıyorum' tartışması


CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, genel kurulda söz alan AK Partili milletvekillerinin 'Efsanevi kurucu lider Recep Tayyip Erdoğan' diye konuşmaya başlamaları nedeniyle Başbakan Ahmet Davutoğlu'na acıdığını söyledi. Gök; "Ben Sayın Davutoğlu'nu gerçekten büyük bir üzüntüyle izliyor ve gerçekten de acıyorum ve kendilerine AKP Grubunu şikcyet ediyorum." dedi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nun 50'inci birleşimi açıldı. Birleşimi TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı yönetiyor. 2016 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı ile 2014 yılı Merkezi Yönetim Kesinhesap Kanunu Tasarısının TBMM Genel Kurulu'nda görüşülmesine devam ediliyor. Program uyarınca beşinci turda İçişleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve bağlı kurum-kuruluşların bütçeleri görüşülüyor.

AK Parti Tokat Milletvekili Celil Göçer'in konuşmasının ardından tartışma çıktı. Sataşmadan söz alan HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, "Bize resmi göstermenize gerek yok, biz zaten oradayız, o yıkım tablosunun içerisindeyiz; kim ne yaptı, ne etti hepsini biliyoruz. Buraya resim getirirken siz zahmet edip oralara gelmediğiniz için, gerçeği burada çarpıtarak ifade ettiğiniz için öyle yapıyoruz. Diyarbakır'da Kurşunlu Camisi, Fatih Paşa Camisi, Surp Giregos Kilisesi, Protestan Kilisesi'yle ilgili sayısız yalan söylediniz. Size sadece bir tek resim göstereyim. Bakın, bu caminin kubbesini görüyor musunuz, bu hiç PKK'nin elinde taşıdığı silahlarla açılmış bir tahribata benziyor mu? Ya da bizim bilmediğimiz PKK'nin elde ettiği tanklar, toplar mı var? PKK'nin otuz yıllık çatışma döneminde kullandığı mühimmatı kullanması durumunda bile olmayacak bir yıkımdan, bir tahribattan bahsediyoruz." diye konuştu.

Baluken konuşurken, AK Partili milletvekilleri de tepki gösterdi. Daha sonra söz alan CHP Grup Başkanvekili Levent Gök ise "Bu görüşmekte olduğumuz bütçe Anayasa'mıza göre Bakanlar Kurulu'nda Türkiye Büyük Millet Meclisi'nden çıkacak bir kararlar, para harcama yetkisi veren bir kanundur. Dolayısıyla muhatabı da Hükûmet ve Bakanlar Kurulu ve Başbakan'dır. Hal böyleyken burada bütçeyle ilgili görüşmelerde söz alan AKP'li üyelerin tamamına yakını konuşmalarına başlarken bir 'Efsanevi kurucu lider Recep Tayyip Erdoğan' diye başlayarak Anayasa'ya da aykırı davranıyorlar. Şöyle ki Cumhurbaşkanı seçilen kişinin partisiyle ilişiği kesilir. Bir kere Cumhurbaşkanının burada muhatap olacağı AKP'liler tarafından bir durum yok. Onlar açısından ancak Başbakanları savunulabilir ve Başbakanları muhatap olunabilir. Ben Sayın Davutoğlu'nu gerçekten büyük bir üzüntüyle izliyor ve gerçekten de acıyorum ve kendilerine AKP Grubunu şikayet ediyorum." şeklinde konuştu.

Bu sözler üzerine TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı, "Lütfen sözlerinize dikkat edin, sözünüzü geri alır mısınız lütfen." diyerek tepki gösterdi. Levent Gök, "Recep Tayyip Erdoğan gelsin, Recep Tayyip Erdoğan gitsin. Biz burada Anayasa'ya göre Bakanlar Kurulu'na, Hükûmete veren bir bütçeyi tartışıyoruz. Ben burada Başbakanı savunuyorum Sayın Başkan." dedi.

TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı da "İki üç gündür, siz de itiraf ettiniz, 'Biz söyleriz, Cumhurbaşkanını eleştirebiliriz, hakkında her şeyi söyleyebiliriz.' dediniz ama müsaade edin, bunu AK Parti Grubu da yapsın çünkü Cumhurbaşkanı bu grubun kurucu genel başkanıdır. Ayrıca AK Parti Grubu'nun cumhurbaşkanına karşı tarafsız olması gerektiğine ilişkin hiçbir kural yoktur." ifadelerini kullandı.

Levent Gök şunları söyledi; "Anayasa Mahkemesi gibi konularda, Anayasa'yı ilgilendiren konularda tarafsız kaldığı müddetçe bizlerden her zaman saygı görür ama o sınırları aşan cumhurbaşkanını da eleştirmek hakkımızdır."

AK Parti Grup Başkanvekili de "Sayın Levent Gök'ün sevgisine merhametine ihtiyacı yok, milletin sevgisi yeter. İkincisi, burada bazı arkadaşlar Sayın Cumhurbaşkanımızın siyasetteki rolüne ilişkin değerlendirmelerde bulundular. Sayın Cumhurbaşkanımız AK Parti'yi kuran, uzun yıllar genel başkanlığını yapan, girdiği her seçimde bu partiyi iktidara taşıyan bir lider. Takdir edilmelidir ki arkadaşlar bu gönül borcunu burada bir cümle, iki cümle ifade edebilirler, bunu anlayışla karşılamak gerekir ama Sayın Gök 'Bütçeyi görüşüyoruz. Sayın Cumhurbaşkanına niye atıf yapılıyor?' derken CHP'li arkadaşların yapmış olduğu atıfları ıskalıyor. Madem bütçeyi görüşüyoruz, madem Sayın Cumhurbaşkanı burada konuşulmamalı bağlamı dışında, bunu herhâlde Sayın Gök'ün CHP Grubuna söylemesi gerekir diye düşünüyorum. Öte taraftan Sayın Baluken, yapmış olduğu konuşmada terör örgütünün saldırıları neticesinde harabeye dönmüş olan yerleri göstererek dedi ki: 'Bunun hesabını vereceksiniz.' Sayın Baluken, onları yapanlar hesap veriyorlar, hiç merak etmeyin." dedi.

Tartışmaların uzaması üzerine TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı, birleşime 40 dakika ara verdi.Cihan CİHAN
<< Önceki Haber Meclis Genel Kurulu'nda 'Davutoğlu'na acıyorum' tartışması Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER