Merkel'e 'dinlerin özgürlüğünün garantörü' ödülü


Almanya Başbakanı Angela Merkel, Almanya ve Avrupa'da dinlerin özgürlüğü için harcadığı çabalarından dolayı dün 'Abraham Geiger' ödülünü aldı. Jüri komitesi, Başbakan Merkel'i 'modern toplumda dinlerin özgürlüğünün garantörü' olduğu gerekçesiyle bu ödüle laik gördü.

Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) parti lideri ayrıca Almanya'nın Yahudilerle uzlaşması ve toplumdaki demokratik temellerin korunması için harcadığı çabalar için övüldü.

Başbakan Merkel, ödülü veren Abraham Geiger Kolleg'e teşekkür ederek, "Bu ödülü şahsım adına ve ülkemi temsilen büyük onur olarak kabul ediyorum." dedi.

İkinci Dünya Savaşı'nın sona ermesinden bu yana 70 yıl geçtiğine dikkat çeken Merkel, Yahudilerin günümüzde burada yeniden vatanlarını bulmalarının Almanya'nın özgürlükçü demokratik temel düzenine olan güvenin göstergesi olduğunu ifade etti.

Merkel, her bir insanın onur ve haysiyetinin dokunulmaz olduğu, kanunlar karşısında bütün insanların eşit olduğu, din ve vicdan hürriyetinin anayasa alınmasının; Nazi rejimi altındaki Almanya'nın zalimliğine cevap teşkil ettiğini vurguladı. Almanya'da dinler ve kültürlerin ortak yaşamı için çalışmalarını sürdüreceğini ifade etti.

Almanya'ya gelen sığınmacıları dile getiren Merkel, Almanların uyumdan ne anladığı aktarılabilirse değişik kültürlerden göçün çok sayıda ülke için şans teşkil edebileceğini belirtti.

Merkel ayrıca Almanya'ya sığınan her kişinin anayasa saygılı olması gerektiğini, bunun ise dini ayrımcılığa ve antisemitizme karşı çıkmak manasına geldiğini vurguladı. CİHAN
<< Önceki Haber Merkel'e 'dinlerin özgürlüğünün garantörü' ödülü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER