Merkel: Türkiye'ye 'Suriye sınırını aç ama mülteci almayız' diyemeyiz


Almanya Başbakanı Angela Merkel, mülteci krizinin aşılması konusunda Türkiye ile işbirliğinden çok ümitli olduğunu söyledi. Türkiye'nin mülteci krizinin çözümünde işbirliğine açık ve şeffaf davrandığını ifade eden Merkel, krizin çözümünde Türkiye'nin önemli rolü olduğunı yeniledi.

Alman Devlet kanalı ARD'de bir programa katılan Başbakan Merkel "Türkiye sınırına her gün binlerce Suriyeli mülteci geliyor. Şimdi Türkiye'ye bir taraftan 'Kapılarını aç' diğer taraftan 'Ama biz mülteci alamayız' diyemeyiz." ifadelerini kullandı.

Mülteci akının durması halinde her yıl belli bir kontenjanda sığınmacıyı Türkiye'den Almanya'ya kabul edeceklerini söyleyen Merkel, Türkiye'deki Suriyeli mültecilerin durumlarının iyileştirilmesi için adımlar atıldığını hatırlattı. "Türkiye'ye AB'den 3 milyar Euro yardım başladı. İlk projeler hayata geçiriliyor. Türkiye, Suriyeli mültecilere çalışma izni verdi. Artık çalışabilecekler." diyen Merkel, iki ülkenin emniyet teşkilatlarının insan tacirleriyle mücadelede işbirliği yapacaklarını dile getirdi.

Türkiye, Almanya ve Yunanistan'ın NATO kapsamında Ege Denizi'nde mülteci akınını durdurmak için operasyon yapacağını söyleyen Merkel, mülteci krizinde Türkiye dışında bir çözüm arayışında olmadığını, "Bir taraftan Türkiye'ye 'Seninle anlaşma yapıyorum ama olacağına inanmıyorum. Bu nedenle de kendi çözümümü arıyorum' demek doğru değil." sözleriyle vurguladı. Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Ankara'daki patlama nedeniyle katılamadığı Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki özel zirve 7 Mart'da gerçekleştirilecek.

"YUNANİSTAN'I ORTADA BIRAKMAK İÇİN KURTARMADIK"

Mali krizden çıkmaya çalışan Yunanistan'ın mülteci akını nedeniyle çok zor bir durumda olduğunu söyleyen Başbakan Merkel, Yunanistan'ı ortada bırakamayacaklarını vurguladı. Euro krizi sürecinde Yunanistan'ı Euro bölgesinde tutmak için büyük çaba sarf ettiklerini hatırlatan Merkel, mülteci krizi sonrası Atina'ya 'başının çaresine bak" diyemeyeceklerini ve Yunanistan'ı bugünlerde ortada bırakmak için kurtarmadıklarını ifade etti. CİHAN
<< Önceki Haber Merkel: Türkiye'ye 'Suriye sınırını aç ama mülteci... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER