Merkez Bankası'nda kritik gün

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Erdem Başçı'nın görev süresi 19 Nisan'da doluyor. Yeniden atanmayacağına kesin gözüyle bakılan Başçı'nın yerine gelecek ismin ise bugün yapılacak Merkez Bankası Olağan Genel Kurulu'nda belirginleşmesi bekleniyor.

Merkez Bankası'nda kritik gün

2014 yılında 8.6 milyar liralık kâr elde eden Merkez Bankası, geçen yılki dönem kârını 13 milyar 857 milyon lirayla tarihi seviyeye çıkardı. Merkez Bankası'nın tarihi rekor kârında döviz kurundaki artış etkili oldu. Banka, bu kâr için Hazine'ye yaklaşık 2 milyar 430 milyon lira kurumlar vergisi ödeyecek. Merkez Bankası, Başçı'nın görev yaptığı 2011 yılında 8.5, 2012 yılında 4.3, 2013 yılında ise 5 milyar lira kâr etmişti.


VERGİSİNDE LİDER OLACAK


Merkez Bankası'nın, elde ettiği kârdan ödeyeceği 2 milyar 430 milyon liralık vergi ile kurumlar vergisinde rekortmen olması bekleniyor. Geçen yıl elde ettiği 8.6 milyar liralık kâr için 1 milyar 461 milyon liralık kurumlar vergisi ödeyen Merkez Bankası, kurumlar vergisi rekortmenleri arasında 1 milyar 589 milyon lira ödeyen Ziraat Bankası'nın arkasından ikinci sırada yer almıştı. Merkez Bankası 2000, 2001, 2011 ve 2014 yılında kurumlar vergisi rekortmeni olmuştu.


11.5 MİLYAR LİRA HAZİNEYE


Merkez Bankası, brüt kârının vergi çıktıktan sonra yüzde 20'sini ihtiyat akçesi olarak ayıracak. Kalan kısmı da Hazine'ye aktaracak. Bu yıl Merkez Bankası'nın bu kapsamda Hazine'ye 9.1 milyar lira kaynak aktarması bekleniyor. Vergi ve Hazine'ye yapılacak aktarımla birlikte Merkez Bankası'ndan bütçeye 11.5 milyar liranın üzerinde kaynak gidecek. Başçı'nın Merkez Bankası Başkanlığı döneminde enflasyon hedefleri hiç tutturulamadı. Tahminin yüzde 5,5 olduğu 2011'de enflasyon yüzde 10,4 olarak gerçekleşti. 2012'de ise yüzde 5 hedefi yüzde 6.2, yüzde 5 olan 2013 hedefi yüzde 7.4, yüzde 5 olan 2014 hedefi 8.2, yüzde 5 olan 2015 hedefi ise yüzde 8.8 olarak kayıtlara geçti.


FAİZ LOBİSİYLE SUÇLANMIŞTI

Geçen yıl Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, faiz indirimini yetersiz bulduğu için Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'yı sert bir şekilde eleştirmişti. Erdoğan, Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'yı “ülkeyi faiz lobisine satmakla” suçlamıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başçı'dan aldığı ekonomi brifinginden sonra “Sonunu tatlıya bağladık” demişti.


BAŞÇI SON KEZ HİTAP EDECEK

Bugün Merkez Bankası'nın 84. hesap dönemi genel kurulu yapılacak. Erdem Başçı burada son kez hissedarlara hitap edecek. Genel Kurul'da görev süreleri dolan Banka Meclisi üyeleri Ahmet Faruk Aysan ile Sabri Orman'ın yerine de seçim yapılacak. Genel Kurul'da ayrıca Başçı'nın yerine gelmesi beklenen ismin de belirginleşmesi bekleniyor.


ATANMASI MUHTEMEL İSİMLER

Merkez Bankası'na Başçı'nın yerine atanması beklenen isimler arasında en güçlü aday olarak TMSF Başkanı Şakir Ercan Gül'ün ismi geçiyor. Gül gibi Merkez Bankası Başkanlığı için adı geçen adaylar arasında Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Murat Çetinkaya, Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın ve Para Politikası Kurulu Üyesi Ahmet Faruk Aysan da bulunuyor. Merkez Bankası'nın başına geçecek yeni başkan, faiz indirimine karar veren ve 20 Nisan'da toplanacak olan Para Politikası Kurulu'na başkanlık edecek. Yeni baş- kanın ilk icraatının faiz indirimini gerçekleştirmek olması bekleniyor.

ÖZGÜR DÜŞÜNCE-HASAN ÖNAL
<< Önceki Haber Merkez Bankası'nda kritik gün Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER