Esnafın derdi Merkez'in umurunda değil!

Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu haftalık repo faizini yüzde 15'ten yüzde 17'ye çıkardı. TCMB'nin kararı mevduat ve kredi faizlerini daha da yukarıya çıkaracak.

SHABER3.COM

SAMANYOLUHABER- Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) "faiz artışına devam" dedi. Kurul bir hafta vadeli repo ihale faiz (politika faizi) oranının yüzde 15’ten yüzde 17’ye yükseltti. 

Yeni tip Koronavirüs (Covid-19) salgı sebebiyle piyasanın durgunluğa girdiği bir dönemde faiz artışı krediye dayalı tüketim harcamalarının daha da azalmasına yol açacak. 

Faiz artışının etkisi ile dolar 7,56 TL'ye, euro ise 9,22 TL'ye kadar geriledi. Borsa İstanbul (BİST) 100 endeksi ise 1.421 puan seviyesinde.

PPK'dan yapılan açıklamada, "Enflasyon görünümüne dair risklerin bertaraf edilmesi, enflasyon beklentilerinin kontrol altına alınması ve dezenflasyon sürecinin en kısa sürede yeniden tesisi için, 2021 yılsonu tahmin hedefini göz önünde bulundurarak, güçlü bir parasal sıkılaştırma yapılmasına karar vermiştir." denildi. 

TCMB BAŞKANI NACİ AĞBAL İKİDE İKİ YAPTI

7 Kasım 2020'de Murat Uysal'ın (7 Temmuz 2019'da Murat Çetinkaya'nın gece yarısı azledilmesi ile başkanlığa tayin edilmişti) yerine getirilen Naci Ağbal, 19 Kasım'da politika faizini yüzde 10,25'ten yüzde 15'e çıkarmıştı. 

Ağbal'ın kendisine rağmen TCMB'nin başına getirilmesi üzerine Berat Albayrak, Hazine ve Maliye Bakanlığı görevinden istifa ettiğini Instagram hesabında ilan etmişti. 

AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ekonomi başdanışmanı Cemil Ertem PPK'ya 24 saat kala şahsi Twitter hesabında, "Neo-liberal körlük ve saldırı yalnız akademi ve medya ile sınırlı değildir. Miili olmayan siyasetçi ve bürokratlar yüksek faizci-neo-liberal politikaları ideolojik saplantı katılığında savunabiliyor.” ifadelerini kullanmıştı.

TCMB'nin ocak ayında faiz artırma ihtimali ise zayıfladığı belirtiliyor.

<< Önceki Haber Esnafın derdi Merkez'in umurunda değil! Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER