MHP'nin 'mahalli idarelerin durumu araştırılsın' önerisi reddedildi


MHP'nin, mahalli idarelerin durumunun araştırılması ile ilgili verdiği araştırma önergesi AK Partili üyelerin oylarıyla reddedildi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin 27. Birleşimi yoklama ile açıldı. TBMM Başkanvekili Mehmet Akif Hamzaçebi'nin yönettiği birleşimde 3 milletvekili gündem dışı söz aldı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Adıyaman Milletvekili Behçet Yıldırım, sağlık çalışanlarının sorunları ile ilgili, AK Parti Zonguldak Milletvekili Özcan Ulupınar ise Büyük Madenci Yürüyüşü ile ilgili söz aldı. Son olarak 7-14 Ocak Beyaz Baston Görme Engelliler Haftası nedeniyle CHP Bursa Milletvekili Lale Karabıyık konuştu.

MHP Grup başkanvekili Erkan Akçay, CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı ve HDP İstanbul Milletvekili Filiz Kerestecioğlu söz alarak Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) kurucu Cumhurbaşkanı merhum Rauf Raif Denktaş'ı vefatının 4. yıl dönümünde rahmetle andıklarını söyledi.

MHP Grubu'nun mahalli idarelerin görev, yetki, sorumluluk, hizmet kapasite ve kabiliyetleri ile idarenin bütünlüğü üzerindeki etkilerinin tespit edilmesi, muhtemel çözüm önerilerinin ortaya konulması, yapılacak yasal düzenlemeler ve diğer tedbirlerin araştırılması ile ilgili verdiği önergenin görüşülmesine başlandı.

Yapılan değişikliklerle yörelerin ve beldelerin yüzyıllar içinde sahip olduğu sosyal, ekonomik karakterine, kültürel kimliğine de aykırı kadrolar tarafından yönetilme riskiyle karşı karşıya bırakıldığını belirten MHP Bursa Milletvekili Kadir Koçdemir, "Bu açıdan, mahalli idareler yapılanmasının yüce Meclisimiz tarafından tekrar ele alınması, başta 2014 yılında yürürlüğe giren değişiklikler olmak üzere, bu değişikliklerin uygulamada yol açtığı sorunların tespit edilmesi ve 2000'li yıllara uygun bir mahalli idareler yapılanmasının nasıl olabileceği konusunun araştırılması gerekmektedir." dedi.

6 BELEDİYE 360 MİLYON 722 BİN LİRALIK PARALARI KASASINDA TUTUYOR AMA HİZMET YAPMIYOR

Diyarbakır, Van, Mardin, Siirt, Batman, Şırnak Belediyelerinin 2014 yılı gelirlerinin 1 milyar 120 milyon 357 bin lira, 2014 yılı giderlerinin ise 750 milyon 634 bin lira olduğunu ifade eden AK Parti İstanbul Milletvekili Erol Kaya, "Yani, bu 6 belediyenin, 360 milyon 722 bin liralık paraları kasasında tuttuğu ama hizmet yapmadığı ya da eksik yaptığı görülmektedir. Mardin, harcamadığı 74 milyon liralık hizmetle yaptığı yatırımın 17 katı daha fazla yatırım yapabilirdi. Diyarbakır Belediyesinin de harcamadığı 77 milyon liralık kaynakla mevcut yatırımlarının 2 katını yapması mümkündü. Van Belediyesi harcamadığı 155 milyon lirayla yaptığı yatırımların 9 katını yapabilirdi. Şırnak Belediyesine baktığımızda ise çok daha ilginç bir tablo var. Türkiye'deki il belediyelerinin ortalama yatırımları yüzde 54'tür, bu, Şırnak'ta yüzde 1,7; oysa kasasında tuttuğu para 5 milyon lira yani yatırıma harcadığının 13 katı daha hizmet yapabilirdi. Bölgede, geçmişte hükümet yollar, şantiyeler yaparken, şimdi ise kaynağın yüzde 90'ından fazlası merkezden gitmesine rağmen hizmet üretilmeyen bir belediyecilik anlayışını kabul etmek mümkün değildir." şeklinde konuştu.

MHP'nin, mahalli idarelerin durumunun araştırılması ile ilgili verdiği araştırma önergesi, yapılan oylamada AK Partili üyelerin oylarıyla reddedildi.
CİHAN
<< Önceki Haber MHP'nin 'mahalli idarelerin durumu araştırılsın' önerisi... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER