Mina'da ölen Malili hacıların yakınları Sudi yönetimine dava açıyor


Suudi Arabistan'ın Mekke kentinin 5 kilometre dışında bulunan Mina'da 2015 yılında şeytan taşlama sırasında meydana gelen izdihamda hayatını kaybeden ve yaralanan Malili hacıların yakınları, Suudi Arabistan yönetimine karşı dava açmaya hazırlanıyor.

2015 yılındaki hac farizası sıranda Mina'da şeytan taşlama bölgesinde meydana gelen izdihamda 753 hacı hayatını kaybetmiş, 887 kişi de yaralanmıştı. İzdihamda resmi rakamlara göre 320 Mali vatandaşının öldüğü, 27 kişinin de kayıp olduğu açıklandı. Ölen ve kayıp olan Malili hacıların yakınlarının oluşturduğu 'Mina Kurbanları Birliği'nin genel sekreter yardımcısı Naman Keita, Cihan Haber Ajansına konuştu.

Beş kişilik heyetin sözcüsü olan Naman Keita, birliği oluşturma gerekçelerini "Bizi harekete geçiren en önemli etken; Mali devletinin olaya sessiz kalmasıdır. Hac için kutsal topraklara giden yakınlarımızı kaybettik. Facia olduğundan beri doğru bilgi alamadık ve birçok engel ile karşılaştık. Sadece bazı rakamlar verildi. Biz de tüm bu soru ve sıkıntılarımızı herkes adına ifade edebilecek bir büro oluşturduk." sözleriyle açıkladı.

'HER TÜRLÜ KANUNİ HAKKIMIZI ARAYACAĞIZ'

Resmi verilere göre 320 Malilinin Mina'da hayatını kaybettiğini ve 27 hacıdan ise hala haber alınamadığını aktaran Keita, "Biz de bu ölümlerden şikâyetçi olanlar olarak, beraberce gerçekleri öğrenme adına birlik kurduk. İki temel amacımız var: Mina'da esasında neler olduğunu öğrenmek, ikinci olarak; ailelerin menfaatlerinin korunması amacıyla hukuki yollara başvuracağız. Bu minvalde birisi Fransız olmak üzere iki avukat tuttuk. Marcel Ceccaldi ve Magassi avukatlık bürosu ile beraber mahkemeye gideceğiz. Her türlü kanuni hakkımızı arayacağız." ifadelerini kullandı. Keita, Sudi Arabistan yönetimi ile hukuki mücadelelerini sürdüreceklerini vurguladı.

Mali'den son hac mevsiminde 7 bin 5 yüz kişinin kutsal topraklara gönderildiğini aktaran Keita, hac organizasyonundan sorumlu Din İşleri Bakanlığı ve Hac Evi ile sürekli iletişim halinde olduklarını aktardı. Keita, "Her cumartesi tüm kurbanların aileleri ile Hac Evi'nde bir araya geliyoruz. Herkes ne söylemek istiyorsa orada ifade ediyor. Mali Din İşleri Bakanı Thierno Oumar As Diallo ile görüşmemizde, Mali devletinin her zaman yanımızda olacağını garanti etti ve tüm aileleri tek tek ziyaret etme sözü verdi." açıklamasında bulundu.

Mina Kurbanları Birliği Genel Sekreter Yardımcısı, sözlerini şöyle tamamladı: "Başlıca sorunlarımızdan birisi de izdihamda 320 kişi vefat etmiş ve 27 kişi de kayıp olmasına rağmen kayıtlara geçen sadece 40 kişinin sertifikalarının elimize ulaşması." CİHAN
<< Önceki Haber Mina'da ölen Malili hacıların yakınları Sudi yönetimine... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER