MSB'den helikopter kazasına ilişkin yeni açıklama

Bitlis'te 11 askerin şehit olduğu helikopter kazasıyla ilgili Milli Savunma Bakanlığı'ndan yeni bir açıklama geldiği ve kazanın olumsuz hava şartları nedeniyle helikopterin bulut içinde kalması ve bir anda yer görüş şartlarını kaybetmesi nedeniyle meydana geldiğinin değerlendirildiği ifade edildi.

SHABER3.COM

Milli Savunma Bakanlığı, Bitlis'te 11 askerin şehit olduğu helikopter kazasıyla ilgili açıklama yaptı.

Milli Savunma Bakanlığı, olayın meydana gelmesinde helikopterden kaynaklanan bir neden olmadığını, helikopterin bakımının zamanında ve uygun olarak yapıldığını, helikoptere yönelik hava şartları dışında herhangi bir dış etkinin olmadığını bildirdi. Kazanın sebebinin, ani hava değişimi olduğu vurgulanarak “Uçuşun son aşamasında hava koşullarının ani değişimi sonucunda ortaya çıkan olumsuz hava şartları nedeniyle helikopterin bulut içinde kalması ve bir anda yer görüş şartlarını kaybetmesi nedeniyle meydana geldiği değerlendirilmektedir” denildi.

"HELİKOPTER KAYNAKLI DEĞİL"

Bakanlığın verdiği bilgiye göre TSK envanterine giren Cougar tipi 50 helikopterin, 30’u Kara Kuvvetleri Komutanlığı, 20’si ise Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın kullanımına verildi. Cougar tipi helikopterler TSK envanterine girdiği 1995 yılından bugüne kadar her türlü hava ve arazi koşullarında yaklaşık 150 bin saat uçuş yaptı. Mevcut mevzuata göre Kara Kuvvetleri Komutanlığı envanterindeki helikopterlerin ortalama ömrü 40 yıl, ancak bu süre yenileştirme ve modernizasyon faaliyetleri ile uzatılabiliyor. Milli Savunma Bakanlığı, bugüne kadar Kara Kuvvetleri Komutanlığı envanterindeki Cougar helikopterleri ile dört adet can kayıplı olayın hiçbirinin helikopter kaynaklı olmadığını vurguladı.

"KOMUTAN PİLOTUN KARARINA ETKİ EDEMEZ"

Kara Kuvvetleri Komutanlığı Kaza Kırım ekibinin bulgularıyla ilgili gazetecilerin sorularını cevaplayan Bakanlık yetkilileri, bölgenin coğrafi yapısından dolayı ani hava değişikliklerinin yaşanabildiğini, helikopterin bir yere çarpmasının söz konusu olmadığın, “bulut içi oryantasyon kaybının yaşandığını” belirtti.

Kazaya ani hava değişikliği dışında bir etkenin neden olmadığını yineleyen yetkililer, kazada yaralanan personelin sağlık durumlarının iyi olduğunu, ancak kazayla ilgili konuşmaya olanak verecek ölçüde bilinçlerinin açık olmadığı bilgisini de paylaştı.

Hava şartları uygun olmasa dahi komutanların emri ile helikopterlerin havalandırıp havalandırılmayacağına yönelik soruya da yetkililer, “Böyle bir şey kesinlikle söz konusu değil. Uçuş camiasında pilotun kararı esastır. Buna herhangi bir komutanın etki etmesi mümkün değil. Pilotun kendi kararına bırakılır. Komutan olarak rütbeli personel emir verebilir ama uçuş için bir emir verilmesi söz konusu değildir” cevabını verdi. 
<< Önceki Haber MSB'den helikopter kazasına ilişkin yeni açıklama Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER