Muhtarlar, köylerine katı atık depolama tesisi kurulmasına karşı çıktı


Erzurum'un Oltu İlçesi Tekeli köyü ile birlikte 8 köyün ortak sınırları içerisinde Çoruh Havzası Kalkınma Birliği tarafından katı atık bertaraf tesisi kurulacak olmasına köy muhtarları tepki gösterdi. Muhtarlar, Erzurum, Artvin ve Bayburt'a bağlı merkez ve ilçe belediyelerinin çöplerinin köylerinde depolanmasına izin vermeyeceklerini açıkladı.

Oltu'nun Tekeli, İriağaç, Toklu, Sağlıcak, Tuzla, Dağdibi ve Yolboyu ile Olur'un Kaledibi köyleri Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) projesi aşamasındaki katı atık bertaraf tesislerinin kurulması halinde mağdur olacak. 270 dönüm alan üzerine kurulması planlanan 27 milyon Euro değerindeki tesislerin faaliyete geçmesiyle bölgenin sosyo- ekonomik ve ekolojik dengesi zarar görecek köylüler, katı atık depolama tesisine karşı olmadıklarını ancak, söz konusu projenin başka bir yerde hayata geçirilmesini istedi.

Çevre Mühendisi Mukaddes Gülcü, çevreye zararlı atıkların depolanacağı katı atık bertaraf tesislerinin, bölgede yoğun şekilde tarım ve hayvancılık yapan 8 köyü ve yaşayanlarını olumsuz etkileyeceğini söyledi. Yer altı su kaynaklarının kirlenmesiyle birlikte bölgede bulaşıcı, öldürücü hastalıkların baş göstereceğine değinen Güçlü, "Katı atık depolama tesisleri kamu yararına bir proje. Projeye karşı değiliz. Projenin yoğun nüfusun bulunduğu, tarım, hayvancılıkla geçimini temin eden ve yer altı sularının yanı sıra ekolojik dengenin zarar görecek olmasına karşıyız. Söz konusu proje hayata geçirildiğinde çevreye zararlı atıkların depolanacağı komplike tesis. Tesisten gelecek sular yer altı kaynaklarına ve çevreye büyük, kalıcı zarar verecek."

Bölge köy muhtarları adına açıklama yapan Tekeli Muhtarı Yıldırım Çalık, katı atık depolama tesislerinin toprakları üzerine kurulmasına karşı olduklarını ifade etti.
CİHAN
<< Önceki Haber Muhtarlar, köylerine katı atık depolama tesisi kurulmasına... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER