Nazarbayev ile görüşen Sisi'den Avrasya Ekonomik Birliği'ne ilgi


Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, resmi temaslarda bulunmak üzere başkent Astana'ya gelen Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah El-Sisi için, Akorda Sarayı'nda resmi karşılama töreni düzenledi. Daha sonra bir araya gelen iki lider, ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Basın toplantısında konuşan Nazarbayev, Mısır Cumhurbaşkanı Sisi'nin ziyaretinin iki ülke ilişkilerinde yeni bir dönemi başlattığını söyledi. Kazakistan'ı tanıyan ve ilk elçilik açan Arap ülkesinin Mısır olduğunu hatırlatan Nazarbayev, iki ülke arasında derin tarihi ve kültürel bağların olduğunu söyledi.

Mısır'ın Avrasya Ekonomik Birliği içerisinde "serbest ticaret bölgesi" açma niyetini memnuniyetle karşıladıklarını ifade eden Nazarbayev, bu ülkenin Kazakistan ve bölge ticaretinde önemli bir yere sahip olduğunu vurguladı.

ATOMU BARIŞÇIL AMAÇLARLA KULLANMA

İki ülke arasında ticareti geliştirme adına yeni yollar üzerinde anlaşmaya vardıklarını ifade eden Nazarbayev, öncelikle ulaşım, tarım, ilaç ve turizm alanlarında işbirliğini güçlendireceklerini bildirdi. Konuk Cumhurbaşkanı Sisi ile atomun barışçıl kullanılması konusunu da ele aldıklarını ifade eden Nazarbayev, Kazakistan'da kurulan düşük oranda zenginleştirilmiş uranyum fabrikasının Mısır'da inşa edilecek nükleer santral içinde uygun ürün üreteceğini kaydetti. Nazarbayev ayrıca Kazakistan ve Mısır'ın uzay alanında da işbirliğine hazır olduğunu dile getirdi.

Mısır'da istikrarı önemsediklerini ve Cumhurbaşkanı Sisi'nin hayata geçirmeye çalıştığı projeleri desteklediklerini belirten Nazarbayev, terörün her türlüsüne kaşı olduklarını vurguladı. Nazarbayev, Kazak gençlerinin doğru dini eğitim almaları için Mısır'a gönderildiğini dile getirdi.

Mısır Cumhurbaşkanı Sisi de birinci önceliklerinin dünyada barışı sağlamak olduğunu ve bu anlamda çalışmalarına devam edeceklerini bildirdi.
Kazakistan ile dostane ilişkileri sürdüreceklerini kaydeden Sisi, ekonomik ve ticari alanda her iki ülkenin faydasına olacak projelerin hayata geçmesi için gerekli görüşmeleri yaptıklarını kaydetti.

Uluslararası örgütlerde ve arenada Kazakistan'a her türlü desteği vermeye hazır olduklarını vurgulayan Sisi, Nazarbayev'e gösterdiği yakın ilgiden dolayı teşekkür etti.
Bu arada iki liderin de hazır bulunduğu törende Mısır'ın Astana'da yapılacak Expo-2017 fuarına katılım anlaşması imzalandı.
CİHAN
<< Önceki Haber Nazarbayev ile görüşen Sisi'den Avrasya Ekonomik Birliği'ne... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER