Neler değişecek: İşte yeni yargı paketinin ayrıntıları

Yargı paketinin ayrıntıları ortaya çıktı. İşte toplam 22 farklı kanunda 105 maddeyi değiştiren taslaktan çarpıcı detaylar...

SHABER3.COM

Cumhurbaşkanlığı’na gönderilen 8. yargı paketinin ayrıntıları ortaya çıktı. Toplam 22 farklı kanunda 105 maddeyi değiştiren taslak için çalışmalar bitme aşamasına geldi. Taslak metne göre, bir gün karşılığı adli para cezasının alt ve üst sınırı yükseltilecek. Manevi tazminat talepleri Anayasa Mahkemesi yerine Tazminat Komisyonu’na gelecek. Denetimlik serbestlik kriterleri değişecek.

ADLİ PARA CEZALARI
Hürriyet’ten Ebru Karatosun imzalı habere göre, yeni yargı paketinin taslağına göre, bir gün karşılığı adli para cezasının alt sınırı 20 liradan 100 liraya, üst sınırı 100 liradan 500 liraya çıkarılacak. Mahkemelerce doğrudan verilen adli para cezalarında kesinlik sınırı 3 bin TL’den 15 bin TL’ye yükseltilecek.

TAZMİNAT KOMİSYONU
Manevi tazminat talepleri Anayasa Mahkemesi yerine Tazminat Komisyonu’na gelecek. Bu düzenlemeler 1 Nisan 2024 sonrası verilen kararlar için geçerli olacak.

DENETİMLİ SERBESTLİK
Denetimli serbestlik her hükümlüye 1 yıl uygulamak yerine cezayla orantılı olarak uygulanacak. Buna göre, hükümlü cezasının en az yüzde 40’ında ceza infaz kurumunda kalacak. Yani, 1 ay ceza alan kişi 12 gün ceza infaz kurumunda kalacak. Denetimli serbestlik süresi 3 yılı aşamayacak.

TÜRK MEDENİ KANUNU’NDA DEĞİŞİKLİK
AYM’nin iptal kararı doğrultusunda, Türk Medeni Kanunu’nda kadınlara erkeğin soyadını alma zorunluluğunu kapsayan madde yeniden düzenlenecek. Anneye, baba ile çocuk arasındaki soybağının reddi davasını açma imkânı verilecek.

HUKUKÇULAR VE UZLAŞMA GÖRÜŞMELERİ
Mesleğinde 20 yıl kıdeme sahip hukukçular sınavsız olarak arabulucu olabilecek. Uzlaşma görüşmeleri sırasında tespit edilemeyen veya uzlaşmadan sonra ortaya çıkan zararlara ilişkin tazminat davası açılabilecek.

KOŞULLU SALIVERİLME ŞARTI
Hakkında ikinci defa tekerrür hükümleri uygulanan hükümlüler, mahkûm oldukları süreli hapis cezasının dörtte üçünü infaz kurumunda iyi halli olarak geçirmeleri halinde koşullu salıverilmeden yararlanabilecek.

HAKARET SUÇU
Hakaret suçunun sesli, yazılı veya görüntülü bir iletiyle işlenmesi hali, uzlaştırma kapsamından çıkarılarak ön ödeme kapsamına alınacak. Ayrıca, şikâyete tabi olan hakaret suçunda şikâyet süresi 1 yılı geçmeyecek.

AĞIR CEZA MAHKEMESİNİN TAZMİNAT İSTEMLERİ
Ağır ceza mahkemesinin tazminat istemlerine ilişkin verdiği kararlara karşı istinafa başvuru yapılabilecek. Bölge adliye mahkemesi tarafından bu konuda verilen kararlar kesin olacak.
<< Önceki Haber Neler değişecek: İşte yeni yargı paketinin ayrıntıları Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER