Neonazilerin yeni bir terör hücresi hazırlığında olduğu iddia edildi


Alman istihbaratının (BKA), aşırı sağcıların, sekizi Türk, bir Yunan ve bir Alman polis olmak üzere 10 kişinin ölümüne sebep olan Nasyonal Sosyalist Yeraltı Hücresi'ne (NSU) benzer bir terör hücresi kurdukları endişesi taşıdığı belirtildi. ARD'nin haberine göre savcılık tarafından hakkında silah yasasını ihlalden ve patlayıcı bulundurma suçundan tutuklama kararı bulunan tehlikeli beş aşırı sağcı, uzun zamandır bulunamıyor ve bu kişilerin nerede oldukları ise bilinmiyor.

HAKLARINDA ARAMA İLANI VERİLMEDİ

Haklarında yakalama kararı bulunan Neonaziler için arama ilanı çıkarılmaması ise dikkat çekiyor. BKA'dan ARD'ye yapılan açıklamada arananlar hakkında ilan çıkarılmadığı ifade edildi. Hakim ve savcıların ise kayıp beş Neonazi için ilan çıkarılmasının önemli olduğunu beyan ettikleri kaydedildi.

NSU üçlüsü Uwe Bönhardt, Uwe Mundlos ve Beate Zschäpe hakkında da Gera Savcılığı'nın 1998'de yakalama kararı çıkarmasından sonra kamuoyuna ilanların dağıtılmasına rağmen yıllarca yakalanamamışlardı.

Ayrıca Berlin Savcılığı'nın altıncı bir aşırı sağcı hakkında uluslararası yakalama kararı çıkardığı belirlendi.

HAKKINDA YAKALAMA KARARI OLAN 372 NEONAZİ KAYIP

ARD'nin "Terror von rechts- die neue Bedrohung (Yeni bir tehdit olarak aşırı sağ terör) isimli belgesel filmi için "Kaç Neonazi aranıyor?" sorusuna BKA verdiği cevapta "23 Ekim 2015 tarihinin verilerine göre 372 aşırı sağcı hakkında siyasi motivasyonla işlenen kriminal suçlar nedeniyle yakalama kararı var. Yakalama kararına konu olan suçlar farklılık arz ediyor." ifadelerine yer verildi.

2012 yılında Hamburg, Hannover çevresinde polislerin takibinde bulunan maskeli Neonazilere yapılan baskınlarda silahların ve patlayıcı maddelerin bulunduğu fakat aramalarda aşırı sağcı Neonazilerden birinin yakalanamadığı kaydedildi. Tehlikeli olduğu öne sürülen bir Neonazi hakkında yakalama kararının dört yıldır yerine getirilemediği ifade edildi.

Geçtiğimiz yıl Saksonya eyaleti Freiberg kasabasında bir mülteci yurduna patlayıcı madde atılması sonrası başlatılan soruşturmanın kapatıldığı belirtildi. ARD'nin haberinde mülteci yurduna atılan sıradan bir patlayıcı olmadığı, özel olarak hazırlandığı ve yedi kişinin yaralanmasına neden olduğu hatırlatıldı. Freiberg'daki olay için Chemnitz Savcılığı'nın öldürmeye teşebbüsten soruşturma başlattığı ve polisin saldırgan hakkında robot resim hazırlamasına rağmen bunu yayınlamadığı ve birkaç ay sonra dosyanın kapatıldığı eleştirisi yapıldı. Freiberg'de yedi insanın yaralanmasına sebep olan saldırgan hâlâ bulunamadı. CİHAN
<< Önceki Haber Neonazilerin yeni bir terör hücresi hazırlığında olduğu... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER