Nijerya'da kabine açıklandı


Nijerya'da 29 Mayıs'ta Devlet Başkanı olan Muhammed Buhari, 166 gün sonra kabineyi açıkladı. En merakla beklenen Maliye Bakanlığı'na hesap uzmanı Kemi Adeosun atandı.

Nijerya'da eski komutan Buhari, 'yolsuzluk ve Boko Haram ile etkili mücadele' için bakanlar üzerinde çok düşündüğü için atamaları geçiktirdiğini söyledi. Ara dönemde ülke ekonomisi zor günler geçirdi. Limanlarda mallar beklerken, belirsiz ortama yatırımcılar ülkeye gelmedi.

Yakın zaman önce Nijerya'nın güneybatı eyaleri Ogun'da maliye komiseri olarak çalışan Adeosun'un atanması ile bu yılın ikinci çeyreğinde sert bir düşüşle 2,35 büyüyen Afrika'nın en büyük ekonomisinin nefes alacağı bekleniyor.

Buhari resmi rezidansında yaptığı kabine töreninde bakanları geçmişteki hatalardan ders alarak 'kabiliyetleri ve performanslarına' göre atadığını söyledi.

12 BAKANLIK KÜÇÜLTÜLDÜ

Muhammed Buhari yolsuzlukların ve israfın önüne geçmek için 12 bakanlığı 'küçültüğünü' açıkladı. Yeni kabinede 7 kadın bakan görev alırken, kurallar gereği 36 eyaletin her birinden bir bakan kabinede yer aldı. Fikri Mülkiyet avukatı Geoffrey Onyeama Dışişleri bakanı, James Ocholi ise Adalet Bakanı olarak atandı. Emekli Tuğgeneral Muhammad Mansur Dan-Ali ise savunma bakanı koltuğuna oturdu.

72 yaşındaki Muhammed Buhari, Nijerya Petrol Bakanlığı'nı kendisinin yöneteceğini duyurdu. Buhari, ekonomiyi çeşitlendireceğini, ve döviz gelirlerinin yüzde 90'ını sağlayan petrol sektöründe reformlar yapacağını belirtti. Petrol Bakanlığı'nın 'junior' bakanı ise kamu petrol şirketi NNPC'nin başkanı Emmanuel Ibe Kachikwu oldu. Endüstri, Ticaret ve Yatırım Bakanlığı'na ise Okechukwu Enelamah getirildi. CİHAN
<< Önceki Haber Nijerya'da kabine açıklandı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER