'Nöbet tutmak istemeyen doktorların anlaşması feshedilecek durumda'


Aile Hekimleri Federasyonu (AHEF) Örgütlenme Kom. II. Başkanı. Dr. Mustafa Tamur, nöbet tutmak istemeyen aile hekimi ve hemşirelerin ceza puanı nedeni ile anlaşmalarının feshedilecek duruma geldiğini belirtti. Tamur, sadece İstanbul'da 4 bine yakın doktor ve hemşirenin ceza puanının dolduğunu ifade etti.

Mustafa Tamur, konuya ilişkin yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: "Bakanlığın uyguladığı politika yüzünden daha iyi ve nitelikli hizmet vermek için çaba gösteren hekiminiz artık bu hizmeti veremeyecek. Bakanlığın bizlere karşı uzak duruşu ve bizi 'Sağlığın Jokeri' olarak nitelendirip kullanması ile ilgili tavrı devam ediyor. Bunun üstüne şimdi de 'Butik Aile Sağlığı Merkezleri' adı altında başka bir plan devreye giriyor. Aslında zaten bildiğimiz ama şimdiye kadar böylesine açıktan dile getirilmeyen Aile Sağlığı Merkezlerinin özelleştirilmesi, taşeron işverenlerce çalıştırılıp hekim ve hemşire arkadaşların birer sağlık ocağı işçisi haline getirilmesi planının devreye sokulduğunu görüyoruz."

ANAYASAYA AYKIRI OLARAK YÖNETMELİKLERLE CEZA DÜZENLİYORLAR

Şu anda uygulanan yönetmelik gereği bir aile hekimi veya ASE diye tanımlanan hemşire, ebe veya ATT sağlık çalışanının sözleşmesinin bir yılda 100 puan ceza yemesi halinde fesih edildiğini anlatan Dr. Tamur, şunları kaydetti: "Oysa sadece bir nöbete iştirak etmeyen bir çalışana yirmi puan ceza kesilmekte her ay bir asil bir yedek olmak üzere iki nöbet yazılan bir çalışana üç ayda bu yüz puanı doldurma olasılığı verilmektedir. Sadece İstanbul'da bile yaklaşık 2 bin hekim ve 2 bin hemşirenin bu sınırı aştığı dolayısıyla zaten eksik olan boş olan birimlere, binlerce yenisinin eklenmesinin an meselesi olduğu ortadadır.

Bebek izlemlerinden aşılara 15-49 takiplerinden soğuk zincirin bozulmasına, mesaiye beş dakika geç kalmaktan, ASM'nin duvarındaki bir lekeye neredeyse gözünün üstünde kaşın var diyerek her şeye puan cezası veren mevcut yönetmelik nedeni ile 1. basamaktaki sağlık çalışanlarının sözleşmelerinin yakın zamanda fesih olacağı ya da olma sınırını geçerek artık fesih tebliğini beklediği ortadadır."

Dr. Tamur, kamu ve diğer kamu çalışanlarının disiplin cezalarının yönetmeliklerle değil, kanun ile verilmesini zorunlu kıldığının altını çizerek, "Bakanlık ve il valilikleri hala bu tutumunda inat ederek anayasaya aykırı olarak yönetmeliklerle düzenlenmiş puan cezalarını uygulayarak, pek yakında bir çok çalışanın ASM'lerinden ayrılmak zorunda kalmasına neden olacak tavrından vazgeçmiyor." dedi.

HASTALARIMIZ DURUMDAN RAHATSIZ

Aile Hekimlerinin Çatı Örgütü AHEF Örgütlenme Komisyonu'nun hem bakanlığın hem de hastaların dikkatini çekecek bir eyleme imza attığını ve üç adet görsel hazırladığını bildiren Dr. Mustafa Tamur, şunları kaydetti: "Yıllardır hekimini hemşiresini sahiplenmiş, kolayca ulaşabildiği ve derdini en rahat şekilde anlatabildiği bu sayede belki de en doğru sağlık hizmetini aldığı hekimi veya hemşiresinin yakında kaybedeceğini öğrenen hastalarımızın da oldukça etkili bir tepkisi daha ilk günlerde dikkati çekmiş görünüyor. Aslında bu bir eylemden daha çok bir çeşit malumun ilamı. Bizler gözleri yaşlı olarak 'biz ne yapabiliriz' diye soran hastalarla karşılaşmaya başladık bile. Elbette umursamaz hastalarımız da var ancak ekseriyetle bizlerden sık sık hizmet alan, birinci basamağı kullanan hastalarımız durumdan oldukça rahatsız olmuş durumda."

HASTALARIMIZDAN 184'Ü ARAYARAK BİZE DESTEK VERMELERİNİ BEKLİYORUZ

Tamur açıklamasını şöyle tamamladı: "Bize bu konuda ne yapabileceklerini soran hastalarımıza 184 no'lu hattı, bakanlığı ve Bimer'i işaret ediyoruz. Hafta sonlarında aile hekiminin çalışması şeklinde bir taleplerinin olmadığını, acil servislerin yeterli olduğunu aile hekimlerini kaybetmek istemediklerini bakanlığın bu iletişim numaralarına bildirmelerini istiyoruz. Bu konuda hastalarımızla birlikte daha nitelikli angaryadan uzak, bilimsel temelli sürdürülebilir bir birinci basamak hizmeti için mücadelemiz devam edecektir. Örgütlenme Komisyonumuz bütüncül bir planın bir bölümü olarak ortaya koyduğu bu eylem ile vatandaşımızı da mücadele içine yanına çekmeyi başarmıştır. Örgütlenme Komisyonu olarak bu konuda hastalarımızla birlikte eylemimize destek olan tüm arkadaşlarımıza teşekkür ediyoruz." CİHAN
<< Önceki Haber 'Nöbet tutmak istemeyen doktorların anlaşması feshedilecek... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER