Nöbetçi eczanelerde güvenlik için 'zilli' tedbir


Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Başkanı Ecz. Nurten Saydan, 'son günlerde eczanelere yönelik yaşanan şiddet ve hırsızlık gibi olaylar yüzünden nöbetçi eczaneler çareyi kepenk arkasından ilaç vermekte buldular' yönünde çıkan haberler üzerine açıklama yaptı. Eczanelerin güvenliğinin sağlanmasının en büyük talepleri olduğunu belirten Saydan, nöbet tutan eczanelere gelen vatandaşların eczacıya ulaşmak için 'nöbet zilini' çalmalarını istedi.

Nurten Saydan, yazılı açıklamasında yönetmeliğin eczacılara verdiği haktan yararlandıklarını belirterek, "Eczacı artık can korkusu yaşıyor ve yönetmeliğin kendisine verdiği bu haktan yararlanarak kepenk arkasından ilaç veriyor. Nöbetçi eczaneler kolluk güçlerinin sağladığı herhangi bir güvenlik önlemi olmadan kesintisiz hizmet vererek tüm gece çalışmakta olup, yönetmelik gereği kapılarının açık olması zorunluluğu yoktur. Ama her eczanenin kapısında 'nöbet zili' bulunmaktadır. İlaç ihtiyacı olan vatandaşlar kapısı kilitli olan veya kepenkleri indirilmiş bulunan eczanelerin 'nöbet zilini' çalarak, eczacılarımıza ulaşabilirler. 7 gün 24 saat ülkemizin her yerinde hizmet veren eczanelerimiz, yaşanan hırsızlık, gasp, darp gibi olaylar yüzünden nöbetlerinde yönetmeliğe uygun bir şekilde çareyi kapılarını kapatarak ilaç vermekte bulmaktadır. Yönetmeliğin 35. maddesinde yer alan 'Gece nöbet tutacak eczanelerin gece boyunca kapılarının açık olması zorunlu değildir.' maddesine dayanarak eczacılar kepenk arkasından da olsa hizmetlerini yerine getiriyorlar." açıklamasında bulundu.

"VATANDAŞLARIMIZDAN ANLAYIŞ BEKLİYORUZ"

Eczacılar olarak kötü niyetli kişileri ayırt edemedikleri için ilacı bu yöntemle vermek zorunda kaldıklarını, vatandaşlardan anlayış beklediklerine işaret eden Saydan, şöyle devam etti: "Avrupa ülkelerinde eczacılar kapılarını kapatarak küçük bir pencere ya da kepenk arkasından ilaç veriyorlar. Örneğin Almanya'da gece yarısından sonra eczaneler kapılarını kapatıp küçük bir pencere arkasından hizmet vermektedirler. Nöbetlerdeki bizim yaptığımız uygulama dünyanın birçok yerinde mevcuttur. Nöbetçi eczane listeleri, il sağlık müdürlüğü tarafından, il emniyet müdürlüklerine, garnizon komutanlıklarına gönderiliyor. Nöbetçi eczanelerin olduğu yerlerde güvenlik önlemlerini daha yüksek düzeyde sağlanması için kolluk kuvvetlerinin tedbirlerinin artırılması gerekmektedir.
Eczane eczacılarının sendikası olarak, her koşulda, her ortamda 7 gün 24 saat ilaç ve sağlık danışmanlığı vererek kamu hizmeti yapan eczanelerimizin güvenliğinin sağlanması en büyük talebimizdir. Nöbet tutan eczanelerimize gelen vatandaşlarımızın da bu duruma anlayış göstermelerini ve nöbet tutan eczacıya ulaşmak için 'nöbet zilini' çalmaları gerektiğini hatırlatmak istiyoruz." CİHAN
<< Önceki Haber Nöbetçi eczanelerde güvenlik için 'zilli' tedbir Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER