Norveç, İrlanda va İspanya, Filistin'i tanıyacak

Norveç, İrlanda ve İspanya hükümetleri Filistin'i devlet olarak tanıyacaklarını açıkladı.

SHABER3.COM

Norveç Başbakanı Jonas Gahr Store, Gazze'de devam eden savaşın, barış ve istikrara ulaşmanın Filistin sorununun çözümüne bağlı olması gerektiğini "çok açık bir şekilde" ortaya koyduğunu söyledi.

Norveç'in ardından İrlanda ve İspanya hükümetleri de Filistin'i resmen devlet olarak tanıyacaklarını açıkladı.

Üç ülke için kararın 28 Mayıs'ta yürürlüğe girmesi bekleniyor.

Norveç Başbakanı Jonas Gahr Store yaptığı konuşmada hedefin "siyasi olarak bütünlüklü" ve Filistin Yönetimi'nden türeyen bir devlete ulaşmak olduğunu söyledi ve iki devletli çözümün İsrail'in de yararına olacağını belirtti.

İrlanda Başbakanı Simon Harris de iki devletli çözümün barış için "tek inandırıcı yol" olduğunu söyledi.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nda bu ayın başında 143 ülkenin Filistin'in BM üyeliğinin yeniden değerlendirilmesi ve Filistin'e daha geniş yetki ve ayrıcalıklar tanınması yönünde oy kullandığını hatırlatan Harris, "kalıcı barış ancak özgür bir halkın özgür iradesi temelinde güvence altına alınabilir" dedi.

Harris, "Gazze'deki Filistinliler korkunç acılara, zorluklara ve açlığa katlanıyor. Çoğu kişi için hayal bile edilemeyecek bir insani felaket gerçek zamanlı olarak yaşanıyor" diye konuştu.

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez de iki devletli çözüme işaret ederek, "Filistin'i birçok nedenden dolayı tanıyacağız ve bunu üç kelimeyle özetleyebiliriz: barış, adalet ve tutarlılık" diye konuştu.

Bunun İsrail'e ve Yahudilere karşı alınmış bir karar olmadığını söyleyen Sanchez, "Hamas'ın lehine de değil. Bu tanıma kimseye karşı alınmış bir karar değil, barış ve bir arada yaşama lehine bir karar" dedi.

Açıklamaların ardından İsrail Dışişleri Bakanı İsrael Katz, "Bugünkü karar Filistinlilere ve dünyaya bir mesaj veriyor: terörizm kazandırır" dedi.

"Hamas terör örgütü Holokost'tan bu yana en büyük Yahudi katliamını gerçekleştirdikten ve dünyanın tanık olduğu iğrenç cinsel suçlar işledikten sonra, bu ülkeler bir Filistin devletini tanıyarak Hamas ve İran'ı ödüllendirmeyi seçtiler" diyen Katz şöyle devam etti:

"Bu ülkelerin attığı bu çarpık adım, 7/10 kurbanlarının anısına haksızlık, 128 rehinenin geri dönmesi çabalarına darbe, Hamas ve İran cihatçılarına destek anlamına geliyor, barış şansını baltalıyor."

İsrail, İrlanda ve Norveç'teki elçilerini "acil istişareler için" geri çağırdığını açıkladı.

Batı Şeria'daki Filistin Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Bu önemli adımla İspanya, Norveç ve İrlanda iki devletli çözüme ve Filistin halkına gecikmiş adaletin sağlanmasına olan sarsılmaz bağlılıklarını bir kez daha ortaya koydu" denildi.

Bakanlık kararın ayrıca "uluslararası hukuka ve Birleşmiş Milletler'in ilgili tüm kararlarına uygun olup, İsrail'in yasa dışı işgalinin sona erdirilmesi ve bölgede barış ve istikrarın sağlanmasına yönelik tüm uluslararası çabalara olumlu katkıda bulunacağını" söyledi.

Birleşmiş Milletler'e (BM) göre Filistin'i devlet olarak tanıyan en az 140 ülke var.

Bunların arasında BM'deki 22 üyeli Arap Grubu, 57 ülkeli İslam İşbirliği Teşkilatı ve 120 üyeli Bağlantısızlar Hareketi de bulunuyor.

İsrail dahil pek çok ülke Filistin'i devlet olarak tanımıyor.

Hamas ne dedi?

Hamas'ın üst düzey isimlerinden Bassem Naim AFP'ye yaptığı açıklamada bu hamlenin arkasında Filistin halkının "cesur direnişinin" olduğunu söyledi.

Naim, "Art arda gelen bu tanımalar, bu cesur direnişin ve Filistin halkının efsanevi kararlılığının doğrudan sonucudur. Bunun Filistin meselesine ilişkin uluslararası tutumda bir dönüm noktası olacağına inanıyoruz" diye konuştu.

Filistin devletinin kurulması konusu yıllardır gündemde.

Filistin Kurtuluş Örgütü ilk olarak 1988 yılında Filistin Devleti'nin kurulduğunu ilan etti.

Uygulamada Filistinliler, İsrail işgali altındaki Batı Şeria'nın bazı bölgelerinde Filistin Yönetimi aracılığıyla sınırlı bir özyönetime sahip.

Filistin Yönetimi, 2007 yılında Gazze Şeridi'nin kontrolünü Hamas'a kaptırdı. BM her iki bölgeyi de İsrail tarafından işgal edilmiş ve tek bir siyasi varlık olarak kabul ediyor.
<< Önceki Haber Norveç, İrlanda va İspanya, Filistin'i tanıyacak Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER