Norveçli yönetmenden 15 Temmuz Belgeseli

Türkiye’nin Oslo Büyükelçiliği, Oslo’da galası gerçekleşen 15 Temmuz darbe teşebbüsünü konu alan belgeselin gösterimini engellemeye çalıştı.

'Memurdum şimdi mülteciyim'

Norveç’in günlük gazetelerinden VG’ye konuşan belgeselin yapımcılarından yönetmen Nefise Özkal Lorentzen, haberin kaynağının Norveç Dışişleri Bakanlığı olduğunu söyledi. 

Özkal, olayın gazeteci olarak 15 Temmuz 2016 darbe teşebbüsene dair yapılan eleştirilerin ne kadar hassas olduğunu da gösterdiğini dile getirdi.

ULUSLARARASI BİR KOMİSYON TEŞKİL EDİLMELİ

Ayrıca yönetmen, Erdoğan’ın darbeye dair zihinlerdeki şüpheleri gidermek için uluslararası bir komisyon teşkil edilmesi gerektiğini söyledi. 

Haberde, belgeselde Erdoğan’ın darbeyi önceden bildiği de ifade edildi.

Norveç’in başşehri Oslo’da galası yapılan ve 15 Temmuz darbe teşebbüsünü konu alan “Allah’ın bir lütfu” isimli belgesele ilgi fazlaydı. 

İzleyicilerin çoğunluğunun Norveçli olması dikkati çekti.

58 DAKİKALIK BELGESEL

Jørgen Lorentzen ve eşi Nefise Özkal Lorentzen yapımını üstlendiği 58 dakikalık belgesel, 15 Temmuz darbe gecesinde köprü üzerinde yaşanan olayları, öldürülen askerleri, SADAT gibi konuları içeriyor. 

Belgeselde Fethullah Gülen'in yanısıra darbe sonrası yurt dışına sığınan NATO subaylarının yapılan görüşlerini de yansıtılıyor. 

Yine belgeselde köprüde öldürülen şehit askerin ailesiyle yapılan görüntülü röportaj yer alıyor. 15 Temmuz öncesi yetkililerin yaptığı fişlemeler belgeleriyle gözler önüne seriliyor. 

HENRI BARKEY SORULARI CEVAPLANDIRDI

Galaya belgesele konuşan katılan Ünlü ABD’li Ortadoğu ve Türkiye uzamanı Henri Barkey de katıldı. Barkey, Lorentzen çifti ile katılımcıların sorularını da cevapladı. 

Soru-cevap faslında bir grup Türk programı provake etmek istemesi dikkati çekti. Soru sormak için mikrofonu alan bir kişi, Barkey ve belgeseli yapan çifte ithamlarda bulunarak, “Erdoğan’daki otoriterliğin daha fazlası aslında Norveç Başbakanı Erna Solberg’te var.” dedi. 

Yaşanan gerginliğin hemen ardından olay yerine polis ekipleri geldi. Belgesel, İsveç ve Danimarka’da da gösterime girecek.
<< Önceki Haber Norveçli yönetmenden 15 Temmuz Belgeseli Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER