NPD kapatma davasında sözlü savunma sona erdi, gözler hakimlerde


Aşırı sağcı Nasyonal Demokrat Parti'nin (NPD) kapatma davasında tarafların sözlü savunmaları sona erdi. Mahkemenin NPD'nin demokrasi ve anayasal düzen için ne kadar tehdit oluşturduğuna dair kararının vermesinin birkaç ay alacağı ifade ediliyor.

Yabancı karşıtı aşırı sağ Nasyonal Demokrat Parti'nin (NPD) kapatılması için Federal Anayasa Mahkemesi'nde görülen davanın üçüncü gününde tarafların sözlü savunmaları alındı. Partinin demokrasi ve anayasal düzen için tehdit oluşturduğu gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi'ne başvuran Eyalet Temsilciler Meclisi (Bundesrat), NPD'nin kapatılmasını istiyor. Üçüncü günde söz hakkı alan Bavyera İçişleri Bakanı Joachim Hermann (CSU), NPD'nin Hitler dönemin geleneği üzerine siyaset yaptığını ve ideolojisinin özgürlükçü demokratik anayasal düzene karşı olduğunu söyledi. NPD'nin seçimlerde başarılı olamadığını fakat aşırı sağ grupları yönettiğini ileri sürdü.

"İNSANLARIN RUHUNU BOZUYORLAR"

"Burada NPD'den kaynaklanan, insanların ruhunu bozan bir yangın var." diyen Hermann, mülteci tartışmaları üzerinden NPD'nin toplumda korkuyu körüklediğini dile getirdi. NPD'nin 5 bin 200 üyesinin olduğuna dikkati çeken Saksonya Başbakanı Stanislaw Tillich (CDU), önemli olanın sadece üye sayısı olmadığını birçok bölgede NPD'nin imajının agresif ve mücadeleci parti olduğunu söyledi. NPD'nin yabancı olan her şeyi reddettiğini hatırlatan Tillich, aşırı sağcı partinin vatandaşları endişeye ve korkuya sevk ettiğini ifade etti.

Mecklenburg- Vorpommern Eyalet Meclisi Başkanı Sylvia Bretschneider (NPD) ise NPD'li eyalet milletvekillerinin yabancı düşmanı ve ırkçı söylemlerini aktardı. NPD'nin avukatı Peter Richter'in itirazı üzerine bu ifadeler dava kapsamında delil olarak kullanılamayacak.

RAPORLARDA NPD ÇELİŞKİSİ

Federal Anayasa Mahkemesi Hakimi Peter Müller, Anayasa Koruma Teşkilatı raporlarında NPD ile ilgili bilgilerdeki çelişkiye dikkat çekti. Peter Müller, birçok istihbarat raporunda NPD'nin kampanya yeteneğinin olmadığı bilgisinin yer aldığını ifade etti. (Az. 2 BVB 1/13). Hakimlerin, eyaletlerin sunduğu NPD'nin tehlikesi ve demokrasi için tehdide dair delillerin zayıf olduğunu ima ettiği kaydediliyor.

ANAYASA MAHKEMESİ EN SON 1956'DA KAPATMA KARARI VERMİŞTİ

NPD'nin kapatılmasını görüşen Federal Anayasa Mahkemesi ilk parti kapatma kararını 1952 yılında Hitler rejiminin devamı niteliğinde olan Sosyalist Reich Partisi hakkında vermişti. Mahkeme 1956 yılında Almanya Komünist Partisi'nin kapatılmasına hükmetmişti. NPD kararıyla birlikte Federal Anayasa Mahkemesi parti kapatma konusunda içtihadı daha da ileriye taşımış olacak. Federal Anayasa Mahkemesi bir partinin anayasa ve demokrasi karşıtı düşüncesinin olmasını kapatma için yeterli görmüyor. Bunun için anayasal düzene karşı agresif ve mücadeleci şekilde harekete geçmesi gerekiyor. CİHAN
<< Önceki Haber NPD kapatma davasında sözlü savunma sona erdi, gözler... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER