NSU üyesi Mundlos ve Zschäpe istihbarat muhbirinin firmasına çalışmış


Aşırı sağ terör hücresi Nosyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) üyesi Uwe Mundlos ve Beate Zschäpe'nin Almanya iç istihbarat Anayasayı Koruma Teşkilatı'na 1992-2002 yılları arasında muhbirlik yapan Ralf Marschner'in yanında çalıştığı ortaya çıktı.

Sekizi Türk biri Yunan ve bir polis on kişiyi öldüren aşırı sağ terör hücresi NSU hakkında yeni bilgiler ortaya çıktı. Alman devlet kanalı ARD'de yayınlanan 'Der NSU- Komplex' belgeselinde NSU hücresi üyelerinden Uwe Mundlos'un yeraltına çekildikleri 2000-2002 tarihlerinde Anayasa Koruma Teşkilatı'na muhbirlik yapan Ralf Marschner isimli kişinin işyerinde çalıştıkları ortaya çıkarıldı.

Belgeleselin hazırlanmasına katkı veren Welt Gazetesi Yayın Yönetmeni Stefan Aust, Betae Zschäpe'nin de Marschner'in yanında çalıştığına dair bilgilere ulaştıklarını beyan etti. Die Welt gazetesinin ulaştığı bilgelerde de Uwe Mundlos'un, Max Floria Burkhard sahte isimle merkezi Zwickau'da olan Maschner'in firmasında Münih ve Nürnberg bölgesinde çalıştığı ortaya çıktı.

NSU üyelerinin Haziran 2001'de Nürnberg'de Türk kökenli terzinin, Ağustos 2001'de Münih'te yine Türk manav işletmecisinin öldürülme tarihlerinde, Marschner'e ait firma adına araçların kiralanması "Cinayetlerde Maschner'in firmasına kiraladığı araçlar mı kullanıldı?" sorusunu gündeme getirdi. Saksonya'da aşırı sağcıların liderlerinden olan Marschner'in, aşırı sağ ortamlarda 'Manole' takma adıyla bilindiği fakat Anayasayı Koruma Teşkilatı'nda 'Primus' sahte ismiyle bilgi aktardığı ileri sürüldü. 2002'de Anayasayı Koruma Teşkilatı tarafından muhbirlik görevi sonlandırıldığı belirtilen Ralf Marschner'in 2007'den itibaren yurtdışına çıkarak izini kaybettirdi. ARD'nin belgeseleni hazırlayan ekip, bu kişinin Liechtenstein'de olduğunu ortaya çıkardı.

ARD'de yayınlanan belgeselde NSU üçlüsünü yakından tanıyan Marschner'in, NSU'nun faaliyetleri hakkında istihbarat kurumunu bilgilendirip bilgilendirmediği sorusunun cevabı ise bilinmiyor. Federal Anayasayı Koruma Teşkilatı Başkanı Hans-Georg Maassen ise yapılan araştırmalarda söz konusu kişinin muhbir olduğuna dair bulguya ulaşılmadığını ifade etti.

MARSCHNER, NSU ÜYELERİNİ TANIMADIĞI SÖYLEMİŞ

Welt'in ulaştığı bilgilere göre, 30 Ekim 2012'de Federal Kriminal Dairesi'nden iki memur, İsviçre'nin Grabünden şehrinde İsviçreli savcının eşliğinde Marschner'in ifadesini aldı. Mundlos, Böhnhardt ve Zschäpe'yi tanımadığını iddia eden Marschner, verdiği ifadede hiçbir zaman Neonazi olmadığını ileri sürdü. 3,5 ay sonra tekrar BKA memurları sorgulamak için gittiklerinde ise Mundlos'u Max Floria Burkhard olarak tanıdığını ifade etti.

Welt gazetesinin geçtiğimiz ay yayınladığı habere göre de NSU üçlüsünü tanıyan bir muhbirin 1998 yılında "Silah temin ettiler, soygun ve yabancılara saldırı gibi eylem hazırlığı var." bilgisini verdiği, polisin NSU üçlüsünü tutuklama girişimine ise Brandenburg Anayasa Koruma Teşkilatı'nın engel olduğu iddia edilmişti. CİHAN
<< Önceki Haber NSU üyesi Mundlos ve Zschäpe istihbarat muhbirinin firmasına... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER