Onbinlerce öğrenci Türk okulunda burslu okumak için yarıştı


Batı Afrika ülkesi Nijerya'da 18 yıldır faaliyet gösteren Nijerya-Türk Okulları'nın (NTIC) ülkenin 'Tübitak'ı kabul edilen Ulusal Bilim Ajansi ile ortaklaşa düzenlediği matematik sınavında onbinlerce öğrenci yarıştı. 200 milyon nüfuslu Nijerya çapında ilkokul 5. ve 6. sınıflar için 13. sü düzenlenen Matematik Yarışması'nda 30 bin öğrenci ter döktü.

Başkent Abuja da dahil olmak üzere ülkenin 36 eyaletinde aynı anda organize edilen yarışmada başarılı olan öğrenciler Türk okulunda burslu okuyabilecek. Daha önceki sınavlarda burs kazanan öğrenciler olimpiyatlarda Nijerya'yı temsil etmiş ve madalya ile dönmüştü.

Türk okullarının Nijerya eğitimine yaptığı katkı tüm ülkede her kesim ve konumdakiler tarafından takdirle karşılanıyor. Ulusal Bilim Ajansı Başkanı Prof. A. R. T. Solarin, Matematik sınavının aynı zamanda burslu öğrenci alımı için önemli bir ölçüt olduğunun altını çizdi. Ulusal Bilim Ajansı Başkanı, "Bu sene 13. sü yapılan sınava ülke çapında ciddi bir teveccüh var. İnsanlar her fırsatta 'Yarışmalara ne zaman başlayacaksınız?' diye soruyor. Bundan da çok mutluluk duyuyoruz." diye konuştu.

Türk okullarına yoğun ilgi gösteren Nijeryalı veliler, her yıl çocuklarını bu okullara vermek için adeta yarışıyor. Nijerya genelinde yapılan sınavda çocuklarının heyecanına ortak olan veliler bütün arzularının, çocuklarının bu liselerden birine girmesi olduğunu söyledi. Öğrenci velileri, Türk okullarının açılmasında emeği geçen herkese teşekkür etti.

Okullarda eğitim hakkı kazanabilmek için sınava giren bir öğrenci, "Ailem Türk okulunda okumam için beni teşvik etti. Aylardır sınava çalışıyorum. İnşallah başarılı olacağım." dedi. Okulda Türkçe dahil 7 dil öğretildiğine dikkat çeken başka bir öğrenci, Türk Okullarında verilen eğitimin dünya standardında olduğunu söyledi.

Ülkede üniversite giriş sınavlarında da birinciliği kimseye kaptırmayan Türk okulları, Nijeryalı öğrencilerin gözdesi haline gelmiş durumda.

Nijerya genelinde 6 eyalette 1998 yılından beri faaliyet gösteren 12 Türk Lisesi burslu ve burssuz öğrenci kabul ediyor. Yapılan Matematik sınavına binlerce başvuru olması, okullara duyulan güven ve sunduğu başarılı eğitimin bir neticesi olarak değerlendiriliyor. CİHAN
<< Önceki Haber Onbinlerce öğrenci Türk okulunda burslu okumak için... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER