"Ordu tekrar devrede; demokratik zemin hepimizin ayağının altından kayabilir"


HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan, Eş Genel Başkan Selahattin Demirtaş için atılan 'hain' manşetlerine tepki gösterdi. Bu yaftanın patentinin Ermeni halkına ait olduğunu belirten Paylan, "Hep bir terör yaftasıyla, bir hain yaftasıyla bu ceberrut gelenek yaptı. Bugün, maalesef, bu Meclis sıralarında oturanlar bunu görmüyorlar, bu ceberrut geleneği. Zannediyorsunuz ki güç sahibisiniz. Hayır, değilsiniz. Ordu tekrar devrede. Bakın, ordu kışladan çıkmak istemiyordu, ısrar ettiniz, çıkardınız. Ve maalesef yarın tekrar demokratik zemin hepimizin ayağının altından kayabilir." dedi.

Meclis'te konuşan HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan, bir kısım medyada HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile ilgili 'hain' manşetlerinin eş zamanlı görüldüğünü ve bütün manşetlerin hep aynı çıktığını hatırlattı. Bu 'hain' yaftasını Türkiye Cumhuriyeti tarihi boyunca defalarca gördüklerini dile getiren Paylan, Meclis'teki her kimlik, her ideolojinin gördüğünü, görmeyenin kalmadığını kaydetti.

"ERMENİ HEP HAİNDİ"

Bu yaftanın patentinin, Ermeni halkına ait olduğunu belirten Paylan, şöyle devam etti: "100 yıl önce Ermeni'yi 'hain' diye yaftaladınız, bu toprakların insanları yaftaladı ve hep beraber kaybettik. Osmanlı'nın bir halkı, Osmanlı'nın bürokrasisinde, Meclis-i Mebusanında olan ve bir arada yaşama iradesini savunan mebuslarımız vardı. Önerileri vardı, demokratik özerkliği öneriyorlardı, ademi merkeziyetçiliği öneriyorlardı. Yani merkeze değil, yerele yetkilerin dağıtılmasını öneriyorlardı, 100 yıl önce; Meclis-i Mebusan kayıtlarına bakın, önerimiz buydu. Ancak, bu önerimiz, maalesef, 'terör' diye yaftalandı ve demokratik siyaset yapanlar devre dışı bırakıldı ve bunun karşısında büyük bir halk, büyük bir soykırımla karşı karşıya kalıp yok edildi. Sonra, 'Türk-Kürt birlikte.' diye söylendi, cumhuriyet kuruldu. O yaftalama, maalesef, o yanlış cumhuriyet kurgusunda hain aramaya devam etti. O kurguda esas olmayanlar, mütedeyyinler mesela, istiklal mahkemelerinde mahkûm edildiler. Kürtler, 'Ya, hani beraber kurmuştuk demokratik bir cumhuriyet, Kürtlerin hakları, bölgesel haklara ne oldu?' Yok. İsyan edil demokratik haklar kurulmayınca, isyanlar baskıyla, zulümle ezildi. Sonra, 1938'de Dersim. Dersim tarih boyunca özerk bir bölgeydi, tarih boyunca hep özerkti. O özerkliğine saygı gösterilmedi ve bir çıban olarak yaftalandı ve devletin tankı, topu, uçakları Dersim'i gazlarla bombaladı, on binlerce insan katliama uğradı. O gün Dersim'di hain olan. Manşetlere bakın, dönemin manşetlerine. Sonra, zaten Ermeni hep haindi. Varlık vergisi, hepsi uygulandı. Sonra, Menderes darbeyle devrildi, haindi, vatana ihanetle yargılandı, asıldı."

"HEP BİR TERÖR VE HAİN YAFTASIYLA BU CEBERUT GELENEK YAPTI"

Solculara 'Moskoflar' denilerek hain ilan edildiğini ifade eden Paylan, şöyle devam etti: "Darbe geldi sonra, 12 Eylül 1980 darbesi. Orada ayrımcılık yapmadı darbe, hepimizi eziyetten geçirdi, MHP'lisini, CHP'lisini, solcusunu, sağcısını, Ermeni'sini. O dönemin Ermenilerine katmerli işkence uygulandı tabii ki, çifte kavrulmuş işkence. Kürtlerine işkenceler uygulandı. Sonra, tekrar mütedeyyinlere döndü. Mütedeyyinler, hatırlamaz mısınız, Merve Kavakçı bu sıralardan atılmadı mı burada? Ne çabuk unuttunuz! Daha sonra, Kürtlerin hakları, her dönem talep edilen haklar, demokratik özerklik hakları. Hep bir terör yaftasıyla, bir hain yaftasıyla bu ceberrut gelenek yaptı. Bugün, maalesef, bu Meclis sıralarında oturanlar bunu görmüyorlar, bu ceberrut geleneği. Zannediyorsunuz ki güç sahibisiniz. Hayır, değilsiniz. Ordu tekrar devrede. Bakın, ordu kışladan çıkmak istemiyordu, ısrar ettiniz, çıkardınız. Ordu, bugün, Silopi'de, Cizre'de halkı bombalıyor; 100 yıl önce olduğu gibi, 1938'de olduğu gibi." diye konuştu.

CİHAN
<< Önceki Haber "Ordu tekrar devrede; demokratik zemin hepimizin ayağının... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER