Orhan Kemal Edebiyat Festivali başladı


Adana'da Çukurova İlçe Belediyesi'nce düzenlenen Orhan Kemal Edebiyat Festivali ünlü yazar Ayşe Kulin'in de katıldığı törenle başladı. Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin, "Ben artık gazetecilerin namusluca görevlerini yaptıkları için, kalemlerini satmadıkları için, tutuklandığı cezaevine tıkıldığı bir ülkede yaşamak istemiyorum." dedi.

Türk edebiyatının usta ismi Orhan Kemal adına düzenlenen Orhan Kemal Edebiyat Festivali'nin açılışında şiir dinletileri, müzik, şair ve yazarların eserlerinden küçük anlatımlar yeraldı. Ünlü yazar Ayşe Kulin'in onur konuğu olduğu festivalin açılışına Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü de katıldı.

Orhan Kemal Kültür Merkezi'ndeki etkinliğe ilgi fazlaydı. Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin, Çukurova'nın bereketli topraklarının büyük insanlar yetiştirdiğini hatırlatarak, "İstedik ki edebiyat anlamında kültür ve sanat anlamında da bir şeyler yapalım. Bunun ilk adımı Orhan Kemal Edebiyat Festivali oldu. Bugün gurur duyarak söylüyorum birincisini gerçekleştiriyoruz" diye konuştu.

Çetin, Adana'ya ikinci bir film festivalinin yakışacağını belirterek, Altın Koza'ya rakip olmayan kısa film festivali olacak bir çalışmanın hazırlıklarını yaptıklarını bildirdi. Bu yılki festivalin ana temasını 'Kadın ve Barış' olarak belirlediklerine dikkat çeken Çetin, "Özellikle kadın cinayetlerinin yoğunlaştığı şu son zamanlarda bu konuya özellikle dikkat çekmek istedik. Belki bu konuda bir farkındalık yaratacağız. Bir de barış herhalde en çok işlenmesi gereken konulardan birisi" dedi.

Festivalin bir onur konuğu bir de onur kurumu olduğunu hatırlatan Çetin şunlara söyledi: "Onur konuğumuz sayın Ayşe Kulin. Onur kurumumuz da Cumhuriyet Gazetesi. Onu temsilen Sayın Can Dündar bugün aramızda olacaktı. Maalesef Silivri Cezaevi'nde. Ben artık gazetecilerin namusluca görevlerini yaptıkları için, kalemlerini satmadıkları için, tutuklandığı cezaevine tıkıldığı bir ülkede yaşamak istemiyorum."

Çetin, çocukların da şiir ve öykü yarışmaları ile biraz daha edebiyata sevgi duymalarını sağlayabilmesini de amaçladıklarını bunu gerçekleştirirlerse büyük mutluluk yaşayacaklarını sözlerine ekledi. Başkan Çetin, sanatçı Serkan Yontar'ın söylediği bir türküye de eşlik ederek katılanlardan büyük alkış aldı. Açılıştaki "Orhan Kemal Hayatı ve Romanları" konulu bir panel de düzenlendi. Festival 6 Aralık Pazar gününe kadar sürecek.

CİHAN
<< Önceki Haber Orhan Kemal Edebiyat Festivali başladı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER