Oscar Ödülleri, Joe Biden'in katılımıyla sahiplerini bulacak


88'inci Oscar Ödülleri bu gece Hollywood'daki Dolby Tiyatrosu'nda sahiplerini bulacak. Oscar Ödül törenine ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın da katılacağı açıklandı. Biden, "Til It Happens to You" şarkısıyla "En İyi Özgün Şarkı" kategorisinde Oscar adayı gösterilen Lady Gaga'yı anons edecek.

ABD Başkanı Obama ve Eşi Michelle, 3 yıl önce Oscar ödüllerine uydu bağlantısıyla "En İyi Film" ödülünü kazananı anons etmişti. Obama'nın anonsunda Oscar ödülü Argo filmine gitmişti.

Oscar Ödülleri ya da diğer adıyla Akademi Ödülleri'nin sahipleri karmaşık olmayan bir yöntemle belirleniyor. Akademiye üye olan her kişi, kendi dalı ve film için oy kullanıyor. Örneğin bir kostüm tasarımcısı, En İyi Kostüm ile En İyi Film için oy kullanıyor.

TÜRK YÖNETMENİN FİLMİ FRANSA ADINA YARIŞIYOR

En iyi yabancı dilde film adaylarından Türk yönetmen Deniz Gamze Ergüven'in filmi Mustang, Fransa adına yarışıyor. Mustang bu dalda oldukça kuvvetli adaylardan biri olarak gösteriliyor. Film "Fransa'nın Oscar'ı" olarak bilinen Cesar Sinema Ödülleri'nden dördünü almıştı.

OSCAR 'ÇOK BEYAZ' PROTESTOSU

İki yıldan bu yana Oscar ödül törenlerinde 20 oyuncu adayının hepsinin arka arkaya beyaz olması tepkilere yol açtı. Oscar adaylarının açıklanmasından bu yana #OscarÇokBeyaz (#OscarSoWhite) protestosu epey dikkat çekti. Ünlü yönetmen Spike Lee ve Hollywood'un önemli aktörlerinden Will Smith ile yine oyuncu eşi Jada Pinkett Smith'in törene katılmayacaklarını açıklaması ses getirdi.

88'inci Akademi Ödül (Oscar) töreninde çeşitli kategorilerde yarışacak filmler şöyle:

EN İYİ FİLM

Ödül sezonunun başında Spotlight filminin Oscar'ı alacağı düşünülüyordu. İlk tahminlerde önde giden film zaman içinde hikâyedeki bazı eksiklikler sebebiyl eleştirilmeye başlandı.

Yazın gösterime giren ve hem seyirci hem de eleştirmenlerden tam puan alan Mad Max: Fury Road ise çoğu kişiye göre Oscar'ı kazanması gereken bir yapım. Ancak Akademi yıllardır bu tarz filmlere adaylık verse de ödül vermeyi tercih etmiyor.

Film dalının en kuvvetli adayı Geri Dönüş (The Revenant). Inarritu'nun yönettiği film 12 dalda Oscar adayı. En iyi film adayı, sekiz filmin içinde şansı en yüksek görünen ancak Spotlight ile Mad Max'in sürpriz yapma ihtimali az da olsa mevcut.

EN İYİ YÖNETMEN

Geçen yıl Richard Linklater'i geçip Oscar'ı kazanan Alejandro G. Inarritu bu yılın en kuvvetli adayı. Kendisi Yönetmenler Birliği Ödülleri'nde de En İyi Yönetmen seçildiği için ödülü kazanacağına kesin gözüyle bakılıyor.

Yine de Mad Max ile oldukça farklı bir anlatım tarzına giden ünlü yönetmen George Miller kimilerine göre daha şanslı. Bunda son iki yıldır Meksikalı yönetmenlerin -önceki yıl Alfonso Cuaron Yerçekimi (Gravity) ile Oscar kazanmıştı- Oscar alması ve Akademi'nin uzun zamandır bir yönetmene arka arkaya ödül vermeyi istememesi Inarritu'nun şansını azaltıyor.

Miller ise çoğu kişiye göre oldukça etkili bir film çekmiş durumda. Bu dalın sürpriz yapabilecek bir diğer ismi ise Gizli Dünya'nın (Room) yönetmeni Lennt Abrahamson.

EN İYİ ERKEK OYUNCU

Bryan Carson ne kadar Trumbo filmi ile iyi bir iş çıkarmış olsa da herkes bu yıl Leonardo DiCaprio'nun Oscar'ı kazanacağı konusunda hemfikir. Matt Damon, Marslı (The Martian) ile iyi bir oyunculuk çıkarmış olsa da film için fiziksel olarak çok büyük bir değişime gitmemesi ve zayıf görüntüsü için vücut dublörü kullanmış olması hanesine eksi olarak yazılıyor.

Eddie Redmayne de geçen yıl Oscar'ı kazandığı için bu yıl şansı az.

EN İYİ KADIN OYUNCU

Tıpkı En İyi Erkek Oyuncu'da olduğu gibi bu dalda da bir adayın ismi öne çıkıyor. Gizli Dünya'daki rolüyle Brie Larson, Oscar'ın en kuvvetli adayı.

Cate Blanchett bu dalda öne çıkan bir diğer isim ancak ödül sezonu boyunca Larson'un neredeyse her adaylığını galibiyete dönüştürmesi nedeniyle Oscar'ı alacağına kesin gözüyle bakılıyor.

EN İYİ YARDIMCI ERKEK OYUNCU

Yıllarca Rocky filmleri ile hayranlarının karşısına çıkan Sylvester Stallone, Creed filminde oynadığı Rocky Balboa rolü ile bu sene Oscar'ı alabilir. Ancak onu en zorlayacak kişi tiyatro sahnelerinin usta ismi Mark Rylance. Köprüdeki Casuslar (Bridge of Spies) filmindeki etkileyici performansı bir tiyatro oyuncusunun sinemada neler yapabileceğine gerçek bir örnek oluşturuyor.

Mad Max rolüyle En İyi Erkek Oyuncu dalında aday olamayan Tom Hardy ise Geri Dönüş'deki rolüyle bu dalın sürpriz yapabilecek isimlerinden birisi.

EN İYİ YARDIMCI KADIN OYUNCU

Tahminlerin çok olduğu ama kesin bir favorinin görünmediği bir dal. Kate Winslet her ne kadar Steve Jobs filmindeki rolüyle en kuvvetli aday görünse de geçmişinde kazandığı ödüller biliniyor.

Diğer yandan oynadığı filmlerle adından söz ettiren Alicia Vikander Danimarkalı Kız (The Danish Girl) ile bu dalın son günlerde favori gösterilen bir ismi. Ex Machina'daki oyunculuğu ile de göz dolduran Vikander bu dalda bir sürprize imza atabilir.

EN İYİ UYARLAMA SENARYO

ABD'de başlayıp tüm dünyayı etkileyen ekonomik krizi anlatan Büyük Açık (The Big Short) bu dalın en favori filmi. Tıpkı 2011 yılında yine ekonomik krizi anlatan Oyunun Sonu (Margin Call) gibi Büyük Açık da Akademi'nin ödül vereceği bir yapım.

Gizli Dünya ile Marslı bu dalın diğer güçlü adayları ama çok az kişi bu yıl uyarlama senaryo dalında sürpriz yaşanacağını düşünüyor.

EN İYİ ÖZGÜN SENARYO

Birbirinden güçlü adayların olduğu bu dalda Katolik Kilisesi'nin pedofili skandalını ortaya çıkaran gazetecileri anlatan Spotlight ödülün sahibi olacak gibi.

Ex Machina özgün bir fikir ve oldukça yenilik olmasına karşın Akademi yıllardır bu tür bilim kurgu filmlerine adaylık dışında pek yüz vermiyor.

Ünlü rap grubu NWA'nin hikâyesini anlatan Straight Outta Compton ise hikâyedeki kimi karakterlere fazla eğilmediği sebebiyle çok şanslı değil.

EN İYİ GÖRÜNTÜ YÖNETMENİ

En iyi görüntü yönetmeni bu sene gerçekten zorlu adaylarla dolu. Emmanuel Lubezki bu dalda en güçlü aday. Ancak son iki yıldır Oscar'ın sahibi de kendisi. Hem Birdman hem de Yerçekimi ile bu dalda Oscar'ı kucakladı. O yüzden Akademi'nin bu sene Geri Dönüş'deki başarısını göz ardı edip ödülü Mad Max'teki çalışmasıyla John Seale'e verebileceği konuşuluyor.

EN İYİ YABANCI DİLDE FİLM

Türk yönetmen Deniz Gamze Ergüven'in Fransa adına yarışan filmi Mustang bu dalda oldukça kuvvetli adaylardan biri.

Ne var ki Altın Küre'yi de kazanan Macar yapımı Saul'ün oğlu da (Son of Saul) Oscar'ı alabilir.
CİHAN
<< Önceki Haber Oscar Ödülleri, Joe Biden'in katılımıyla sahiplerini bulacak Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER