Osmanlı Halk Pazarı yangını, TMBB gündemine taşındı


CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, 20 Aralık 2015 günü sabah saat 04.30 sıralarında çıkan yangında, 253 dükkanla birlikte tamamı kül olan Osmanlı Halk Pazarı'na ilişkin iddiaları Meclis gündemine taşıdı. Emir verdiği soru önergesiyle İçişleri Bakanı Efkan Ala'ya, pazar esnafı ile Ankara Büyükşehir Belediyesi arasında yaşanan arsa gerginliğini, alana AVM yapılacağı iddialarını ve pazarın tekrar inşa edilip edilmeyeceğini sordu.

İçişleri Bakanı Efkan Ala tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle Meclis Başkanlığı'na soru önergesi veren Emir, "Ülkemizin nüfus açısından en kalabalık ilçesi Keçiören'de bulunan Osmanlı Halk Pazarı, 20 Aralık 2015 günü saat 04.30 sıralarında çık(arıl)an yangın sonucu tamamen kül olmuştur. 25 yıl önce kurulan, içinde 253 dükkanın bulunduğu Osmanlı Halk Pazarı'ndan, Keçiören sakinleri, başta giyim eşyaları olmak üzere çeşitli ihtiyaçlarını karşılamaktaydı. 253 esnafın dolayısıyla aileleriyle birlikte yüzlerce insanın geçim kaynağı da olan Osmanlı Halk Pazarı'nın günlük cirosunun 750 bin lira olduğu tahmin edilmektedir. Önündeki alanla birlikte 16 dönümlük bir alana sahip olan Osmanlı Halk Pazarı'na ilişkin yakın zamanlarda çeşitli spekülasyonlar sık sık gündeme gelmekteydi. Belediyenin, pazarın önündeki alanı halı saha yapması, sonrasında pazar esnafının yargı yoluyla arazisini geri alma süreci bir yandan ilerlerken, Ankara'nın dört bir yanına kurulan AVM'lerden bir tane de bu alana kurulacağı iddia edilmekteydi. Osmanlı Halk Pazarı'nda çıkan yangına ilişkin de önemli iddialar söz konusudur. Sabah saatlerinde çıkan yangını gören çevre binalarda oturan vatandaşlar, yangının, pazarın 4 ayrı yerinde aynı anda çıktığına dikkat çekmektedir. Bu da pazarın kundaklandığı kuşkularını artırırken, Ankara Büyükşehir Belediyesi ile halı saha üzerinden yaşanan gerilim ve AVM tartışmaları da göz önüne alındığında pazarın 'arsa rantı için mi yok edildiği' akıllara gelmektedir." dedi.

CHP'li vekil, şu soruları yöneltti: "Osmanlı Halk Pazarı'nın önündeki, halı sahaya dönüştürülen alana ilişkin Büyükşehir Belediye ile pazar esnafı arasındaki hukuki süreç ne aşamadadır?

'Yangının pazarın 4 ayrı yerinde çıktığı' iddiası doğru mudur?

Süre gelen Osmanlı Halk Pazarı'nın yerine AVM yapılması gündem midir? Bu yönde bir planlama söz konusu mudur?

253 dükkanın bulunduğu pazarın kül olması sonucu, birçoğu çeşitli krediler de çekmiş olan esnafın maddi kayıpları karşılanacak mıdır? Karşılanacaksa nasıl karşılanacaktır?

Osmanlı Halk Pazarı yeniden inşa edilecek midir?" CİHAN
<< Önceki Haber Osmanlı Halk Pazarı yangını, TMBB gündemine taşındı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER