Otelcilerden günlük kiralık daire ve ev uyarısı


Ege Turistik işletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı ve Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı Mehmet İşler, son dönemde sayıları giderek artan ve günlük olarak kiralanan apart daire ve evlerin güvenlik sorunları nedeniyle mercek altına alınmasını istedi. İzmir'de bu tip konaklama yapılan mekan sayısının yaklaşık 8 bin 450 olduğunu belirten İşler, "Kimlik bildirimi yapılmasının zorunlu olmadığı bu mekanların artan terör olayları nedeniyle güvenlik zafiyeti yaratmasından endişeliyiz." dedi.

Hiçbir belgesi olmayan, genellikle tapuda 'konut' olarak görünen rezidans, apart daire ve evlerin ağırlıkla internet üzerinden kiralandığına dikkat çeken İşler, normal otel odalarının 100-250 lira gibi fiyattan pazarlanırken bu mekanların 40 liradan başlayan fiyatlarla günlük, hatta saatlik kiralandığını kaydetti. İşler, "Denetlenemeyen, asayiş sorunu yaratan, vergi kaybı yaratan, kayıt dışılığa neden olan, haksız rekabete yol açan bu konutların ve günlük kiralanan odaların acilen sistem içine alınması için çalışma başlatılması gerekir." dedi.

"SABIKALI KİŞİLER GÜNLÜK KİRALANAN YERLERİ SEÇİYOR"

Son günlerde İstanbul ve Ankara'da yaşanan terör olaylarına ve güvenlik kaygılarına dikkat çeken İşler, kimliğini açıklamak istemeyen, kanun dışı işlerde çalışan, sabıka kaydı olan kişilerin kimlik belirtilmesi zorunlu olan oteller yerine bu tür mekanları seçtiğini dile getirdi. Otel olmadığı halde otel gibi pazarlanan bu mekanların sahipleri ya da mekan sahiplerince kiraya verildiğini belirten İşler, "Mekanlar kaldırılsın demiyoruz ama denetlenmesini ve bizlerle aynı koşullarda çalışmalarını istiyoruz." ifadelerini kullandı.

"AĞIRLIKLI İNTERNETTEN KİRALANIYOR"

Bu mekanların ağırlıklı internetten kiralandığı bilgisini veren İşler, "Kent merkezinin yanı sıra Çeşme, Seferihisar gibi ilçelerde bu şekilde çalışan rezidanslar, konutlar var. Yangın yönetmeliğine, can güvenliğine uygunluğu tartışmalı olan bu mekanlar aynı zamanda haksız rekabete de yol açıyor. İnternetten 'günlük kiralık ev, daire ya da oda' olarak kiralanan tesislerde kiralama bedelleri semtine göre 40 lira ile 100 lira arasında değişiyor. Tam donanımlı evlerin bazıları saatlik de kiralanabiliyor. Turizmin bu kadar sıkıntılı olduğu evrede fatura kesip kesmediği denetlenemeyen, kayıt dışı çalışan ve haksız rekabete yol açan, üstelik güvenlik zafiyeti ve asayiş sorunu olan bu mekanlar için acilen bir çözüm bulunmalı. Otelcilere getirilen kimlik bildirmeye ilişkin standartlar bu mekanlara da getirilsin, bu mekanlar denetlensin ve bizlerle aynı koşullara getirilsin çalışma koşulları bu mekanlara da getirilsin." şeklinde konuştu. CİHAN
<< Önceki Haber Otelcilerden günlük kiralık daire ve ev uyarısı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER