Özgecan cinayeti ders oldu: Adana'da toplu taşıma sürücülerine uyuşturucu testi


Adana'daki toplu taşıma sürücüleri, uyuşturucu madde kullanıp kullanmadıklarına ilişkin testten geçirilecek. Bu testi geçtiklerine dair belge sunamayan kişilerin toplu taşıma araçlarında görev yapmalarına izin verilmeyecek.

Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (AESOB) ve Minibüsçüler Esnaf Odası Başkanı Nihat Sözütek, Adana Ticaret Odası (ATO) Meclis Başkanı Tarkan Kulak ile Yönetim Kurulu Başkanı Atila Menevşe'yi ziyaret etti. Sözütek, Mersin'in Tarsus ilçesinde 11 Şubat'ta Çağ Üniversitesi Psikoloji Bölümü öğrencisi Özgecan Aslan cinayetinin ardından, böyle bir olayın tekrar yaşanmamasına yönelik önlemlerin sürdüğünü söyledi. Sözütek, Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi'nce 20 Mayıs'ta alınan, "Toplu taşıma araç sürücülerinden tam teşekküllü hastanelerden uyuşturucu kullanmadığına ilişkin belge istenmesine ve bu belgeyi getirmeyen sürücülerin toplu taşıma aracı kullanmalarına izin verilmemesine ve şoför uygunluk belgesi düzenlenmemesine" ilişkin kararını hatırlattı. Başkan Sözütek, bu kapsamında, Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından AESO'a gönderilen 16 Ekim tarihli yazıda, Minibüsçüler Odası, Şoförler ve Nakliyeciler Odası, Servisçiler Odası ile Özel Halk Otobüsleri Odası'na bağlı şoförler ve araç sahiplerinin uyuşturucu kullanmadıklarına ilişkin belge almaları için Adana Dr. Ekrem Tok Ruh Sağlığı Hastanesi'ne sevk edilmelerinin istendiğini bildirdi.

Sözütek, şunları söyledi: "Cumhuriyet Başsavcılığımızın kararı gereğince biz de üyelerimizi bilgilendirdikten sonra bu kapsamda yer alan araç sahipleri ve toplu taşıma araçları sürücülerini, uyuşturucu testi yapılmasına ilişkin olarak kendilerine verdiğimiz kapalı zarflarla ilgili hastaneye yönlendirmeye başladık. Öte yandan, ilgili hastane tarafından rapor sonucu pozitif olan araç sürücüleri hakkında, 'Kullanmak için uyuşturucu veya uyarıcı madde satın almak, kabul etmek, bulundurmak ve kullanmaktan' Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunularak haklarında işlem yapılacağını da öğrendik."

Türkiye'yi derinden sarsan Özgecan Aslan cinayetinin ardından böyle bir olayın tekrarlanmaması konusunda çeşitli önlemler aldıklarını ve araçlarda kamera kullanımı zorunluluğu dahil birçok yeniliği hayata geçirdiklerini kaydeden AESOB Başkanı Nihat Sözütek, "Öğrencilerimizin ve toplu taşımadan yararlanan vatandaşlarımızın güvenliği için toplu taşıma sürücülerinin uyuşturucunun yanında, her türlü psikolojik testlerden geçirilmelerini de onaylıyoruz. Toplu taşıma sürücülerinin uyuşturucu testinden bir kez geçirildikten sonra alacakları belgeyle hayatları boyunca araç kullanmaları da söz konusu değildir. Görev yapan her sürücü altı aylık periyodlarla bu testten geçirilecek ve konuyla ilgili belgelerini bize teslim ederek çalışma uygunluğu alacaklardır." dedi.

ATO'nun desteğini beklediklerini vurgulayan Sözütek, kurumun aynı sektörde faaliyet gösteren üyelerinin belirtilen yükümlülüklere uymalarını sağlanmasını istedi. ATO Meclis Başkanı Tarkan Kulak ve Yönetim Kurulu Başkanı Atila Menevşe de, uygulamayı gönülden desteklediklerini ve her konuda katkıda bulunmaya hazır olduklarını ifade etti.
ders-oldu-Adanada-toplu-tasima-suruculerine-uyusturucu-testi-1943108.htm'> CİHAN
<< Önceki Haber Özgecan cinayeti ders oldu: Adana'da toplu taşıma sürücülerine... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER