CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, Suudi Arabistan ile İran arasında başlayan krizin Ortadoğu coğrafyasına yayılma eğilimi taşıyan bir 'mezhep kavgasına' dönüşme riski olduğuna dikkat çekerek, Türkiye'nin bu kavganın tarafı olmaması gerektiğini vurguladı.
Öztrak, yaptığı yazılı açıklamada Suudi Arabistan ile İran arasındaki krizde hükümet nispeten dengeli bir dil kullanmaya çalışırken, Cumhurbaşkanı Recep tayyip Erdoğan'ın taraflı açıklamalarıyla bu dengeyi bozduğunu savundu. Öztrak, "Cumhurbaşkanının sürekli müdahaleleriyle, her alanda olduğu gibi dış politika alanında da Türkiye 'yönetilemez' bir noktaya doğru götürülmektedir." dedi.
Öztrak, teröre karşı Suudi Arabistan önderliğinde kurulan ittifakta Türkiye'nin rolüne ilişkin Dışişleri Bakanlığı'ndan tutarsız açıklamalar geldiğini öne sürerek, "Suudi Arabistan önderliğindeki bu ittifaka Türkiye'nin asker verip vermeyeceği net şekilde açıklanmalıdır." ifadelerini kullandı. Türkiye'nin bugüne kadar kendisine itibar kazandıran ve çerçevesi Atatürk tarafından çizilmiş dış politika anlayışına geri dönmesi gerektiğini kaydeden Öztrak, "Türkiye, bölgede yeni maceralara atılmamalıdır." uyarısında bulundu.
Arap ve Kuzey Afrika coğrafyasında 5 yıl önce başlayan siyasi kaosun boyut ve kapsamının her geçen gün genişlediğini belirten Öztrak, son dönemde Suudi Arabistan ve İran arasındaki krizle Ortadoğu coğrafyasında hiç arzu edilmeyen bir mezhep kavgası riskinin arttığının altını çizdi. Öztrak, her iki ülkeyle güçlü tarihsel, kültürel ve ekonomik bağlara sahip olan Türkiye'nin 'krizin tarafı olmaması gerektiğini' kaydederek, mezhep eksenli dış politikanın yerini geleneksel, laik temelli politikaların almasının şart olduğunu, böylece Türkiye'nin Ortadoğu'da sözü dinlenen ve arabuluculuk yapabilen ülke konumuna geri dönebileceğini vurguladı. CİHAN